Spring naar de content
bron: Undercover in Idlib

Wat doet Al-Nusra met gifgasstad Idlib?

Begin april stond de wereld op haar achterste poten na de gifgasaanval in het Syrische Idlib. De stad en omringende provincie is in handen van het aan Al Qaida gelinkte Jabhat al-Nusra en is verder afgesloten van de buitenwereld. Toch hebben een paar dappere undercoverjournalisten weten door te breken in het voor de pers afgesloten gebied. Ze maakten een documentaire over de dagelijkse gang van zaken in een belegerde regio.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De documentaire Undercover in Idlib is gemaakt door Jenan Moussa, een journaliste van de nieuwszender Al Aan TV. Moussa wist drie journalisten voor drie maanden undercover te laten werken in het Syrische Idlib. De stad en de gelijknamige provincie zijn sinds december 2015 in handen van een groepering die we over het algemeen kennen als Jabhat al-Nusra en sindsdien hermetisch afgesloten.

Inmiddels heeft de organisatie meerdere gedaantewisselingen doorgemaakt. Het typeert de chaos op het Syrische slagveld. Het ene alter ego – Jabhat Fateh al-Sham – is namelijk het andere – het recent aangenomen Hay’at Tahrir al-Sham – niet. De undercoverjournalisten maken beide gedaantes mee. Voor de naamswijziging zijn vlaggen en slogans van Al-Qaida overal zichtbaar. Erna zijn ze overgeverfd en krijgt de Syrische bevolking een andere ideologie voorgeschoteld.

De belangrijkste conclusie uit Undercover in Idlib is de algehele observatie dat het Syrische conflict is gekaapt door extremisten. Dit is duidelijk te zien in Idlib. Na de macht te hebben gegrepen, confisqueren strijders van al-Nusra huizen van christenen en veilen ze alle in beslag genomen spullen.

Dankzij het collectief van Moussa krijgen we in twintig minuten een goed beeld van de gevolgen van het conflict op een hermetisch afgesloten en belegerde stad.

Onderwerpen