Spring naar de content
bron: AFP PHOTO / SAUDI ROYAL PALACE / BANDAR AL-JALOUD

Goede Trump, Slechte Trump

Kijkt u al? Ik heb Netflix de deur uitgeflikkerd en Videoland kan mijn kont kussen. Dit is surrealistischer dan Twin Peaks, spannender dan Breaking Bad, gedetailleerder dan The West Wing. Ik zit aan mijn computer gekluisterd. Binge watch het nieuws. De magnetron staat de hele dag popcorn te knallen hier. De soap over Donald Trump bedoel ik. Goede Trumpie, slechte Trumpie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Stella Bergsma

Er is niets anders meer dan dat. Al het nieuws verbleekt erbij. Al zou Assad huilend spijt betuigen aan zijn hele volk, al zou er vrede in het Midden-Oosten komen, al zou Wilders in de kamer verschijnen in een schitterende Niqaab. Niets, niets, niets krijgt mijn oogjes van mijn Twitter-feed. Breaking news, breaking news! Je hoeft niet eens op F5 te drukken. In het Witte Huis op de prairie volgen de gebeurtenissen elkaar met nucleaire snelheid op.

Trump ontslaat Comey, Trump lekt geclassificeerde informatie aan de Russen, Trump noemt Comey gek, er wordt een special prosecutor aangesteld, precies zoals Trump van plan was met Hillary te doen. Jesse Waters van Fox News is niet goed snik als hij zegt dat deze gebeurtenissen saai zijn. Dit is Watergate in overdrive! Nixon op speed. De opgevoerde Apprentice.

House of Trump verslaat House of Cards met gemak. En het zou me helemaal niets verbazen als Donald net als Frank Underwood iemand vermoord heeft, of daar in ieder geval opdracht toe heeft gegeven. Blijf kijken mensen, het plot wordt alsmaar dikker. Toen The Don president werd, grapten komieken dat hij een reality soap van het Witte Huis zou maken. Het is allemaal allang geen geintje meer. De tijd van onbezorgdheid is voorbij….

Making a President

Ik weet nog dat ik Making a Murderer absoluut het spannendste vond dat ik ooit zag, omdat het waargebeurd was. De Trump White House soap racet hier met gierende en rokende banden aan voorbij.. De feiten hebben de fictie definitief ingehaald met een snelheid waar mijn oren nog van tuuten. Dit is niet geredigeerd. Niet gemonteerd met samenvattingen en interviews tussendoor. Dit gebeurt allemaal NU. Het plot ontvouwt zich live waar we bij zitten en de president zelf doet er verslag van op internet.

Als zijn pr-team net met veel moeite een prachtig web van leugens en ontkenningen gespind heeft, gooit hij weer een twitterbom in het hoenderhok en blijft er voor hen niet veel anders over dan bukken in de bosjes. “De president is wakker,” roepen de nieuwszenders, als de eerste tweet van de dag verschijnt. Alsof ze het gedrag van een irrationeel wezen verslaan. Een monster in een kooi. De verdovingspijl is uitgewerkt mensen. Wat zal hij gaan doen? Wie gaat hij beledigen? Welk land gaat hij kwaad maken? Wie van zijn personeel gaat hij nu weer compleet voor lul zetten? Soms geluk en soms……verdriet.

Onverwacht

Ik vermoedde wel dat het erg zou worden en had het allemaal verwacht, maar niet zo snel, zo absurd en zo genadeloos. Ik wist dat er schandalen zouden komen, fouten, rampen. Dat hij zou liegen, zou draaien, zich zou misdragen. Ik wist dat hij dingen zou gaan doen waarbij Nixon in contrast een toonbeeld van presidentialiteit en zelfreflectie zou lijken. Ik wist dat hij minder populair zou worden, maar een approval rate van onder de 30% had ik niet verwacht. Ook dacht ik dat hij op de president in de absurdistische en onderschatte film Idiocracy zou gaan lijken, maar dat hij zoveel kinderachtiger zou zijn, zag ik niet aankomen.

Stay tuned

Ik wist dat hij zijn nieuwe baan zou onderschatten, maar hij heeft echt geen idee. Hij snapt niet dat hij er voor het landsbelang is. Dat hij dienaar van het volk is. Een volk dat hij daadwerkelijk in gevaar kan brengen. Hij denkt, ademt en tweet alleen zichzelf. Al Trumps speeches gaan over Trump. Nog nooit is een president zo slecht behandeld als hij. De grootste heksenjacht in de Amerikaanse geschiedenis. Gast! Kennedy is middenin zijn gezicht geschoten! Lincoln vermoord tijdens een voorstelling!

Ik wist dat ik me zou gaan ergeren. Dat ik me zo op zou winden als ik nu doe. Maar dat ik ook zo enorm zou genieten, dat had ik nooit verwacht. Kijkt u ook? Dan kunnen we erover praten bij de koffiemachine. In de volgende aflevering gaat hij op reis he? Lekker in Saoedi-Arabië een ongetwijfeld idiote speech houden. Naar Israël, zijn vriendjes van wie hij de intel verklapt had. Dat wordt lachen! Of een kernoorlog, wie zal het zeggen? En als hij terugkomt, zou Kellyanne Conway dan nieuwe sloten op de deur hebben gezet?

Niet zappen, mensen. Amerika houdt zijn hart vast. En ik maak nog wat popcorn.