Spring naar de content

Met het nieuwe menocore is de truttigheid weer terug

Wekelijks neemt Alexandra Besuijen op deze website de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze het truttige menocore en een nederlaag voor de gin-tonic.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

MenocoreDoe effe normaal

Advanced style. Dat betekent dat je met je ouwe kop nog best hip kan zijn. Mijn god, wat heb ik een pesthekel aan die term! Want wat ermee geadverteerd wordt – ‘het leven is niet afgelopen bij veertig, je kunt op je tachtigste nog een mode-icoon zijn, kijk maar naar Iris Apfel!’ – blijkt in de praktijk vooral te draaien om superdunne, superrijke en vaak ook nog eens supermooie vrouwen van – oké, inderdaad – zestigplus. Van die vrouwen die er op hun zeventigste mooier uitzien dan ik toen ik dertig was. Straatstijlfotografen zijn dol op ze; bij elk mode-evenement werpen ze zich als vliegen op de bejaarde stroop en hebben jonge modemeisjes steeds meer het nakijken.

Dames op leeftijd met een stijl die uniek, maar tegelijkertijd ook een beetje irritant is. Van die Manhattanites die ongetwijfeld nooit patat met frikandellen eten, laat staan een paar biertjes achteroverslaan. Die weliswaar wit haar hebben, maar wel elke week de blow dry bar bezoeken. In hun Margiela crispy white shirts met ladingen vintage juwelen. Of hun vintage designerskleertjes van veertig jaar geleden, waar ze nog steeds in passen! Omdat ze dus nooit patat eten. Duh-huh! Zo kan ik het ook! Of nou ja, zo kan ik het dus niet wegens gebrek aan geld en zelfbeheersing.

Dus struin ik maar over de markt in mijn wijde broek, mijn slippers, lange T-shirt en rieten boodschappentas. Ik hoef nooit een stijlicoon te zijn…? Pfff… het leven valt niet mee.

Maar! Wat krijgen we nou! Blijk ik opeens ondanks mijzelf hartstikke spot on te zijn, modetechnisch, want helemaal menocore! Weet je nog normcore van een paar jaar geleden? Toen hipsterachtigen opeens mom jeans gingen dragen, bij voorkeur met gestreken vouwen, boxy T-shirts en witte sokken in badslippers? Onder het mom ‘normaal is goed genoeg’? Daar is de lol natuurlijk allang weer vanaf, maar met menocore is de nieuwe truttigheid weer terug. Denk Diane Keaton meets Meg Ryan – flodderige jurken, sokjes, malle hoedjes, grote vesten, wijde broeken, slippers, lange T-shirts en dus die rieten boodschappentas. Verre van sexy, maar o zo comfortabel. En als je snel bent, in de kringloopwinkel nog volop te koop!

Gekleurde shag

Beeld:

Vroeger zeiden we ‘regenboog’, maar tegenwoordig moet je ‘eenhoorn’ zeggen, dat u het weet. En eenhoorns zijn hartstikke hip, want magisch, mythisch, schattig en kleurig. Dus dat unicorn hair een dingetje is voor instagrammeisjes met veel geld en/of tijd, begrijp ik best. Maar ja, geld en tijd heeft niet iedereen, en ook niet iedereen wil met zo’n suikerspinhoofdje over straat. Gelukkig is daar nog de eenhoornoksel. Wordfeud zal het woord niet goedkeuren, maar het bestáát. Een lekker bosje gekleurd okselhaar is al een tijdje bon ton, maar toefjes in alle kleuren van de regenb… eh eenhoorn zijn helemaal van nu, zeker in deze Pride-tijd.

De mooie dame op de foto staat het beeldschoon, maar zo’n felgekleurde pluk shag… nah. Nou ja, ieder het hare. Of zijn haren, want mannen mogen het ook.

Haarverf in alle kleuren koop je onder andere hier en hoe het moet, zie je hier.

Menocore
Beeld:

Nederlaag voor gin-tonic

De damesbladen buitelden deze week weer over elkaar heen in hun enthousiasme over een nieuwe remedie tegen hooikoorts: gin-tonic! Die dekselse dames durfden zelf te beweren dat je je pillen wel weg kon gooien als je elke dag maar een paar g-t’jes nam. Ja hoor. Toch maar even de bron erop nageslagen, een artikel in de Daily Mail. Daaruit bleek dat vrijwel alle alcoholhoudende dranken histamine bevatten, het spul dat hooikoortsachtige verschijnselen kan opwekken.

Des te ouder en donkerder de drank, des te meer histamine. Maar heldere dranken als wodka en gin bevatten daarentegen veel minder histamine. Let wel: geen ánti-histamine, maar gewoon mínder. Om daar dan van te maken dat gin-tonic helpt tegen hooikoorts is op zijn minst frappant te noemen en op zijn ergst lezersbedrog. Maar goed, lekker is het natuurlijk wel.

menocoreEn de gin-hype is nog niet over, want er is nu ook ginmayonaise. Bedacht door het Amsterdamse restaurant Mossel & Gin, dat weer eens iets anders wilde dan de doorsnee cocktailsaus bij de mosselen. Het was zo succesvol dat ze de mayo nu ook in tubes verkopen. Helaas momenteel alleen daar en in een paar andere winkels in Amsterdam, maar vanaf september ook gewoon bij Albert Heijn.

Onderwerpen