Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Tannen Maury

De Maatstaf: het nut van Giro 555

De huiveringwekkende beelden van de overstromingen in de Amerikaanse staten Texas en Louisiana domineren de laatste week het nieuws. Hoewel het dodental tot nu toe ‘slechts’ is opgelopen tot 21, bestaat de kans dat Giro 555 besluit in actie te komen om de slachtoffers in de VS te hulp te schieten. Wat is de oorsprong van Giro 555, en welke acties leverden het meeste geld op?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Maaike Posthuma

Komkommertijd 2017 is officieel over, hoewel er de afgelopen maanden geen tekort is geweest aan nieuwswaardige verhalen. De laatste week overheerst berichtgeving over de watersnoodramp die zich momenteel voltrekt in Texas, VS, dankzij orkaan Harvey. Hoewel de schade inmiddels enorm is, kunnen buitenstaanders nog weinig hulp bieden. Wat waren eerdere rampen waarvoor Giro 555 zich voor inzette?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Afrika

In 1984 kwamen voor de eerste keer hulporganisaties bij elkaar om geld in te zamelen voor de hongersnood in Afrika. In Ethiopië stierven toentertijd meer dan een miljoen mensen aan ondervoeding. De Giro 555-actie voor Afrika haalde 81 miljoen gulden (44 miljoen euro) op.

De tekst gaat hieronder verder.

Azië

Na de zware tsunami in de Indische Oceaan in 2004 kwam Nederland voor het eerst massaal in actie. Voor deze ramp werd ruim 208 miljoen euro opgehaald voor slachtofferhulp. Dankzij de bijdragen aan Giro 555 kregen 3 miljoen mensen hulp. Sinds deze ramp zijn de verwachtingen in de samenleving hooggespannen. Daarom zijn er sinds 1 oktober 2007 een nieuw regels waarbij een onafhankelijke Raad van Toezicht de nieuwe toetreders en bestaande leden controleert.

Pakistan

In oktober 2005 vielen naar schatting 80.000 doden tijdens een aardbeving. De bergen van Pakistan werden getroffen door een aardbeving met de kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Hierop Giro 555 startte de actie ‘Help de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan, India en Afghanistan’, en de organisatie zamelde meer dan 42 miljoen euro in.

Haïti

Er vielen in Haïti 220.000 doden na de aardbeving in januari 2010. Haïti is een van de armste samenlevingen ter wereld en veel overheidsdiensten en ministeries werden weggevaagd. Giro 555 haalde 111 miljoen euro op, en daardoor kregen honderdduizenden mensen hulp en werden zowel scholen als huizen gebouwd en gerepareerd.

West-Afrika

De ebola-epidemie in 2014 was de eerste keer dat Giro 555-actie voerde tegen een ziekte. Met ‘Stop de ebola-ramp’ werd ruim 10 miljoen euro opgehaald en op 28 november werd er een Nationale Actiedag gehouden met een belpanel in het centrum voor Beeld en Geluid in Hilversum.

De tekst gaat hieronder verder.

De overstromingen in Texas en Louisiana krijgt onmetelijk veel media-aandacht. Het is echter sommige media opgevallen dat zich ergens anders op de wereld eveneens een grote watersnoodramp voltrekt waar veel minder aandacht voor is. De afgelopen twee weken wordt Zuid-Azië geteisterd door een extreem zwaar regenseizoen. In India, Nepal en Bangladesh zijn inmiddels al zo’n 1500 doden gevallen, maar de focus van het grote publiek en de media richt zich voornamelijk op Harvey.

Het dodental hoeft dus niet per se een indicatie te zijn voor de mate van media-aandacht. Hoewel er voor de ramp in Azië via het Rode Kruis flink geld wordt ingezameld, is het benodigde bedrag nog lang niet gehaald. Maar ook bij deze ramp blijk het dodenaantal nog veel te laag te zijn voor het starten van een Giro 555-actie.