Spring naar de content
bron: ANP/Robin Utrecht

De val van een sociale Rambo

Na de voor de PvdA dramatisch verlopen verkiezingen treedt Hans Spekman op 6 oktober na ruim vijf jaar terug als partijvoorzitter. Vriend & vijand over de eigenzinnige truiendrager, die zijn lokale succes in Utrecht niet op landelijke schaal wist te herhalen. Vandaag worden de kandidaten voor zijn opvolging officieel bekendgemaakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Het voorzitterschap is een hondenbaan. Je moet laveren tussen de uitersten binnen de partij, het oude kader niet van je vervreemden en je voegen naar de politiek leider – die heeft de echte macht. Je doet het in die positie nooit goed, weet ik uit eigen ervaring.”
Felix Rottenberg, voormalig PvdA-politicus

“De ellende die Hans in de partij heeft meegemaakt, heeft hem geraakt. Hij was moe toen we elkaar in mei troffen bij de uitvaart van Annie Brouwer, de voormalige burgemeester van Utrecht. Maar hij was ontspannen; dat zag ik aan de twinkeling in zijn ogen. Het was heel prettig en vanzelfsprekend dat wij bij die uitvaart naast elkaar zaten. We kennen elkaar sinds 1994, toen Hans in de Utrechtse gemeenteraad kwam, en het klikte zeer. We deelden lief en leed van onze families en onze partij, konden reuzegezellig politieke zaken rechtbreien en doordenken bij een biertje of een wit wijntje in het café na de raadsvergadering. We waren echt maatjes, terwijl we totaal verschillend zijn qua achtergrond en uiterlijk. Later waren we allebei wethouder, ik van Financiën, hij van Sociale Zaken en Sport. Als we samen over straat liepen – hij in zijn ensemble, ik in het mijne – dan klonk het: ‘Ha Hans!’ en vervolgens: ‘Dag wethouder Van Zanen.’

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen