Spring naar de content
bron: Zondag met Lubach

Terugkijken: Lubach hekelt de onduidelijke sleepwet van ‘spion’ Plasterk

Op 1 januari 2018 gaat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) – beter bekend als de sleepwet – in. Deze wet bepaalt wat inlichtingendiensten allemaal mogen. Teveel, vindt Arjen Lubach van Zondag met Lubach. De presentator maakt zich zorgen en analyseert de wet op zijn bekende scherpe wijze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Zo mogen de Nederlandse geheime diensten met de sleepwet in de hand communicatieverkeer van bijvoorbeeld een hele wijk 3 jaar lang opslaan in de jacht naar verdachte gedragingen. Ter vergelijking: hun Duitse en Britse collega’s mogen die gegevens respectievelijk 90 dagen en 6 maanden opslaan op hun servers. Verschillende organisaties – waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens, het College voor de Rechten van de Mens en de Raad van State – hebben hun zorgen over de wet al geuit bij minister Plasterk.

Referendum

Ook roepen partijen als Amnesty International en GeenStijl op tot een raadgevend referendum over de Wiv. “We kunnen niets meer tegen de wet doen,” zegt Lubach. Zo zijn onze Nederlandse referenda enkel raadgevend. Maar volgens de presentator moeten we wel onze raad delen met de verantwoordelijke ambtenaren. Of zoals Lubach het stelt: “Stel ons gerust 007 Plasterk, want iemand met slechte intenties kan deze wet in de toekomst flink oprekken.”

Het hele fragment hier hieronder terug te kijken.