Spring naar de content
bron: DWDD

Wat Abbrings interview met Eberhard van der Laan zo prijzenswaardig maakt

Voor de negende keer organiseerde de VARAgids de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste televisie-interview van het afgelopen seizoen. Onder meer Twan Huys, Mariëlle Tweebeeke, Jeroen Pauw en Humberto Tan wonnen de vakprijs al. Aan die lijst is dit jaar de naam van Zomergasten-presentator Janine Abbring aan toegevoegd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Abbring ontving de prijs in de Wereld Draait Door voor haar interview met de inmiddels overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. “Een eerstejaars wint het van de vedetten,” stelt voormalig prijswinnaar Matthijs van Nieuwkerk. “Dat is heel knap,” vult Sonja Barend aan, die de prijs uitdeelde.

De beroemde interviewster moet bekennen dat ze van tevoren niet veel fiducie had voor de Zomergasten-reeks. “Ik wist wel wie Janine was, maar ik dacht: Dat is echt iets voor de VPRO om iemand zo in het diepe te gooien.” Het is de tweede prijs in een week voor Abbring, nadat ze met Zondag met Lubach – waar ze eindredactrice is – al de Televizierring won.

Dienstbaar

De prijs komt op een raar moment, vlak na de begrafenis van Van der Laan. “Ik ben heel trots, maar het is heel dubbel. Ik heb daarom slechts mondjesmaat willen te praten over het interview,” zegt de prijswinnaar. Voor DWDD en de VARAgids maakt ze een uitzondering. In een interview met de programmagids zegt ze dat zowel zijzelf als Van der Laan zich dienstbaar op wilde stellen: “We vonden het allebei belangrijk dat het een opgewekt gesprek werd. Niet treurig. Wat dat betreft werkt die Zomergasten-formule ook heel goed, je kunt mooie fragmenten laten zien. Je hoeft niet écht drie uur met iemand te spreken.”

In het juryrapport wordt Abbring, die won voor het interview met de koning van Wilfried de Jong en een interview van Jeroen Pauw met Diederik Samsom voor 5 jaar later, geprezen. “Abbring laat zien dat je er niet altijd meer uithaalt door keihard en kritisch te zijn, maar dat goed luisteren, geduldig zijn en goed doorvragen soms meer dan voldoende kan zijn,” schrijft Volkskrant-journalist Haro Kraak.

Volgens Barend – de grande dame van de Nederlandse talkshowwereld  – is er echter nog een eigenschap van Abbring die haar de prijs heeft doen winnen. “Het is fijn om tegen je te praten. Afgezien van het feit dat je een goed gesprek moet voorbereiden, is het voor een geïnterviewde noodzakelijk dat ze hun verhaal kwijt willen. Dat kan ik me bij jou ontzettend goed voorstellen.”

De hele prijsuitreiking is hieronder te bekijken.