Spring naar de content
bron: ANP/Jerry Lampen

Woord van het jaar 2017: lokhipsters gebruiken tralietinder tijdens smurfendebat

U kunt weer hét woord van het jaar inzenden. Bent u het afgelopen jaar een woord tegengekomen dat niet eerder is gebruikt, dan wordt dat woord misschien het Woord van het jaar 2017. Weet u niet meer welke woorden voorbij zijn gekomen? Wij helpen u een handje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Luna van der Waarde

Of u het nu verloedering of verrijking vindt van onze taal, ieder jaar duiken nieuwe woorden op in de media. En door het taalpardon krijgen kinderen natuurlijk niet de goede Nederlandse taal aangeleerd. Uw mwah-collega – waar u niet mee bevriend bent, maar ook geen hekel aan heeft – is sigarettenslachtoffer geworden. Deze heeft de Nederlandse taal nooit goed geleerd en kan deze dus ook niet goed leren aan zijn leerlingen. Bovendien is de vraag of hij überhaupt zijn kruimelpensioen haalt.

Allahoe-akbardist wordt rolkoffertoerist

De soy boys – ook wel sojajongens (sojalatte drinkende GroenLinksstemmers) genoemd  gaan na school naar hippe koffietentjes waar koffie bestellen nauwelijks meer in het Nederlands kan omdat het gerund wordt door een lokhipster. Verwar deze niet met een lokterrorist, die een terreurinflatie voorkomt en risicomoslims buiten de deur houdt of zorgt dat deze op moslim-only vakantie gaan.

De allahoe-akbardist gaat op vakantie, terwijl we in Nederland te maken krijgen met de rolkoffertoerist op stations. Die mag wel enkel in regenboogtaal in openbaar vervoer worden aangesproken, al pleiten sommigen voor een genderneutraalvrije samenleving.

Als iedereen genderneutraal is, zal de puberpooier die achter de instasletten met een bikinicarrière aanzit daar onder lijden. Maar mocht hij vast komen te zitten, kan hij altijd gebruikmaken van tralietinder en seksdates regelen vanuit de gevangenis.

Het smurfendebat over papadag

De meisjes die zich misbruikt voelen kunnen zich aansluiten bij de #metoo-beweging. Zij zullen de spijtseks opbiechten, maar na de biechthokjesseks gaan ze misschien op seksverlof, waarin zij hun werkzaamheden opzij zetten om even te seksen. Dat kan oorzaak zijn voor papadag, bijna-papadag of papamaand.

Jesse Klager had al deze dagen en de maand, maar er is geen sjoemelbaby uitgekomen, baby’s die weggehaald zijn bij hun biologische moeder en verkocht worden aan frauduleuze adoptiebureaus. Speciaal voor Klavers kind was het smurfendebat te zien, waar kartelfossiel Thierry Baudet niet aan mee mocht doen. Maar die kan ook wel een stemsiësta gebruiken. Daar zag het praatkabinet wel de bumor van in.

Wat minder bumor is de sleepwet, die onze fractievoorzitter van CDA absoluut niet terug naar de tekentafel wil hebben. Het liefst verandert hij niks, maar we zouden hem wel het toonbeeld van volksliedpopulisme kunnen noemen. Hij wil dat aan het begin van de lessen ons volkslied wordt gezongen. Staand, zittend of stittend heeft geen voorkeur. Met een duominister op onderwijs kan goed gelet worden of het volkslied daadwerkelijk wordt gezongen.

Dat ministerie kan ook de Willy Wonkamomentjes goed in de gaten houden en waar nodig de snickerpolitie (een instantie in het Amsterdamse stadhuis die belast is met de uitbanning van ‘ongezonde’ snacks) inzetten.

Ybelen

Door kartelbestrijding van het kunstkartel kan onze rollatorpolitiek aangepakt worden — dit is politiek die haar beste tijd gehad heeft. Wie voorlopig geen onderdeel is van de rollatorpolitiek is Ybeltje Berckmoes, die alleen maar met lieve, blanke heteroseksuele mannen omgaat en de hashtag #menot introduceerde.

Ze is nu in ieder geval op zoek naar een tussenbaan, terwijl ze wel een politieke carrière ambieert maar niet weet wat die inhoudt. Dat wordt ook wel ybelen genoemd.

De tekst gaat hieronder verder. 

Ybelen wordt straks door het taalpardon officieel een woord, waar niet iedereen de bumor van inziet. Snapt u het nog? Als u het nog snapt, kunt u hier uw stem uitbrengen.

Onderwerpen