De langzame #MeToo-kogel van actrice Uma Thurman

Nico Hofstra 24 nov 2017 Blogs

Actrice Uma Thurman (Pulp Fiction, Kill Bill) deed afgelopen maand een aantal cryptische uitspraken over haar samenwerking met filmproducent Harvey Weinstein, met wie ze gedurende zeven filmproducties samenwerkte. Onder #MeToo richtte ze het woord deze week tot hem: “Ik ben blij dat het langzaam gaat – je verdient geen kogel.” Echter wekken haar uitspraken de suggestie dat een grootste onthulling nog op zich laat wachten.

“Prijzenswaardig,” zo omschreef actrice Uma Thurman de beweging #MeToo tegenover het entertainment-nieuwsprogramma Access Hollywood. Vorige maand verscheen de Kill Bill-actrice op de rode loper tijdens de première van The Parisian Woman, een Broadway-toneelstuk waar zij tevens een hoofdrol in zal vertolken

Met overduidelijke frustratie liet ze weten geen uitspraken te kunnen doen over haar eigen ervaring met filmproducent Harvey Weinstein: “Ik heb geen strakke soundbite voor je, omdat ik heb geleerd – ik ben geen kind – dat wanneer ik spreek uit boosheid, ik meestal spijt heb van de manier waarop ik dat doe. Dus ik wacht tot ik me minder boos voel. Wanneer ik er klaar voor ben zeg ik wat ik moet zeggen.”

Agent

Kort daarna verliet Thurman onverhoeds haar agentschap Creative Artists Agency (CAA), waar ze reeds twee jaar aan verbonden was. Eerder deze maand was dit bedrijf nog in het nieuws, nadat het agent Cameron Mitchell zou hebben ontslagen. Mitchell werd overigens weggestuurd op grond van seksuele intimidatie, na beschuldigingen van actrice Demi Mann. Thurman heeft zich nog niet uitgesproken over haar plotselinge vertrek. Volgens Deadline-journalist Anita Busch, die het nieuws naar buiten bracht, heeft Thurman zich nog niet bij een nieuw agentschap aangesloten.

 Thurman tegenover Access Hollywood. De tekst gaat verder onder de video

Afgelopen week, tijdens Thanksgiving, reageerde Thurman opnieuw op #MeToo. Via Instagram deelde ze een foto van haarzelf in de rol van ‘The Bride’ in de tweedelige Kill Bill-reeks. “Ik zei onlangs dat ik boos was,” zo schreef ze onder de foto. “En daar heb ik een aantal redenen voor. #MeToo, voor het geval je dat nog niet aan de blik op mijn gezicht kon zien. Ik vind het belangrijk om je tijd te nemen, wees eerlijk, wees exact, dus … Happy Thanksgiving Iedereen! (Behalve jij Harvey en al je slechte samenzweerders – ik ben blij dat het langzaam gaat – je verdient geen kogel).”

Stay tuned

Thurman eindigde haar Instagram-post met een kort ‘stay tuned’, dat wellicht suggereert dat de actrice binnenkort haar hele verhaal zal delen met haar volgers. Inmiddels is haar bericht ruim 80.000 keer gedeeld en krijgt ze bijval van talloze fans en collega’s. Een grandioze ontknoping ligt in ieder geval in de lijn der verwachtingen. “Uma Thurman scherpt haar samoerai-mes terwijl ze zich voorbereidt om haar zwijgen te breken over de verfoeilijke Harvey Weinstein,” liet de Amerikaanse filmcriticus Peter Howell weten via Twitter, hiermee verwijzend naar haar rol als ‘The Bride’.

Volgens feministe Lindy West, columniste en schrijfster van het boek Shrill, Notes from a Loud Woman, toont Thurman op verbluffende wijze een onverwachte methode om zich uit te spreken over seksuele intimidatie. “Thurman is ziedend, zoals we dat allemaal waren tijdens onze verschillende manieren van uitspreken, of, zoals Thurman verkoos, wachten,” schreef West in haar column voor The New York Times. “Haar woede is voelbaar maar toch ingeperkt. Zij brengt niet alleen de onstuimige dieptes van #MeToo over, maar ook een diepgaand begrip voor de manieren waarop vrouwelijke boosheid wordt ontvangen en wordt gebruikt tegen vrouwen.”

Terwijl de wereld in spanning wacht op een nieuw statement van Thurman, liet zij alvast via haar Twitteraccount weten dankbaar te zijn voor de vele reacties op haar recente uitspraken. “Urenlang probeer ik de juiste woorden te vinden om iedereen te bedanken voor de warme en ondersteunende reacties. Ik ben sprakeloos. Dat vertelt zijn eigen verhaal. Soms zijn woorden niet nodig.”

Reageer op artikel:
De langzame #MeToo-kogel van actrice Uma Thurman
Sluiten