Spring naar de content

Vriend & vijand over de charmante parvenu Mai Spijkers

Hij leerde het boekenvak vanaf 1988 bij Bert Bakker en zit dus bijna veertig jaar in de uitgeefbranche. Vriend & vijand over Mai Spijkers (62), de uitgever van zijn eigen Prometheus. Veel auteurs dragen hem op handen, maar zijn nietsontziende zakeninstinct heeft ook kwaad bloed gezet. ‘Hij zou net zo goed veren voor matrassen kunnen verkopen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Hij heeft alles al zeshonderd keer meegemaakt – debutanten, presentaties, nominaties, prijsuitreikingen – maar Mai is nog even nieuwsgierig als toen ik hem in 1988 leerde kennen. Hij wil altijd weten wie de movers en shakers zijn, legt zijn oor te luisteren in zijn gigantische netwerk en als hij twee keer dezelfde naam hoort, gaat hij erachteraan.”
Frits van Oostrom, hoogleraar Nederlandse letterkunde, auteur Prometheus

“Hij heeft een ontembare dwang naar meer, naar nieuwe mensen, naar kennis en avontuur. Ik was vijf jaar geleden een van die nieuwe mensen, nu is Mai mijn beste vriend en belt hij: ‘Zullen we naar Teheran gaan?’ We verkennen de stad, bezoeken correspondent Thomas Erdbrink en ook de ambassadeur – dat vindt hij interessant. Mai wil weten wat er speelt, overal, altijd. Hij leest drie of vier kranten per dag, helemaal, behalve de sport. Hij observeert, consumeert, niets ontgaat hem, niets verrast hem en hij onthoudt alles.”
Özcan Akyol, auteur Prometheus

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.