Spring naar de content
bron: ANP/Martijn Beekman

Algemeen Dagblad weigert advertentie Harry Mens

Het Algemeen Dagblad heeft een advertentie van Business Class, het televisieprogramma van de bekende ondernemer Harry Mens, geweigerd. Aanvankelijk hadden de twee partijen overeenstemming over een advertentieruimte van twee pagina’s. Mens snapt niets van het besluit van de krant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

De ondernemer en presentator zou het Algemeen Dagblad 40.000 euro overmaken voor twee pagina’s advertentieruimte in de zaterdagkrant van 23 december. “Liggen ze met Kerst mooi vier dagen op tafel”, aldus Mens. De ingekochte pagina’s zouden gevuld worden met artikelen over adverteerders van Business Class. “Dertien van mijn adverteerders hadden ingelegd, zodat ik uit de kosten was. Kon ik twee grote middenstukken weggeven. Een over een lunch die ik met Thierry Baudet, Theo Hiddema en Suze bij Hotel L’Europe had en één over een lezing van Antoin Bodar.”

Harry Mens
Harry Mens. Beeld:

Bij het aanleveren van de advertentie op vrijdag kreeg Mens het verzoek om ‘advertentie’ in plaats van ‘advertorial’ boven de pagina’s te zetten. Hier stemde hij mee in. “Daarnaast heb ik aangegeven dat ze er expliciet bij mochten zetten dat het buiten de redactionele verantwoordelijkheid viel.” De advertentieverkoper voorzag volgens Mens geen problemen.

‘Arrogant’

Toch werd hij later gebeld dat de advertentie niet gedrukt zou worden. Naar eigen zeggen werd Mens ‘arrogant’ benaderd door medewerkers van de krant. De presentator besloot daarop Christiaan Van Thillo, bestuursvoorzitter van AD’s moederbedrijf De Persgroep, in te schakelen. Deze gaf aan dat de gang van zaken ‘niet de bedoeling was’, maar vreesde te laat te zijn om nog iets te kunnen ondernemen.

Aanvankelijk benaderde Mens De Telegraaf. Deze krant wees de advertentie echter af, omdat die te veel op de eigen societyrubriek Stan Huygens Journaal zou lijken.

Wij hebben voor dit artikel Algemeen Dagblad benaderd voor een reactie, maar deze blijft vooralsnog uit.