Spring naar de content
bron: ANP/Roos Koole

Onderzoek: 3 op de 5 mensen rookt dagelijks na eerste ervaring met sigaret

Houdt u het goede voornemen om te stoppen met roken nog vol? Zo ja, dan bent u goed bezig en redelijk uniek. 88 procent van de mensen die sigaretten in januari vaarwel willen zeggen, rookt binnen een paar weken alweer. En dat is niet zo gek, blijkt uit onderzoek van de Queen Mary University of London. De kans is namelijk groot dat de eerste sigaret die u ooit rookte al een verslaving triggerde. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Drie op de vijf mensen die een keer een sigaretje uitproberen ontwikkelen later een dagelijkse gewoonte. De Engelse onderzoekers kwamen er achter dat die eerste kennismaking met nicotine je al in zijn greep kan houden. Met de relatief nieuwe e-sigaretten ligt het anders, blijkt: mensen zijn minder snel geneigd dagelijks te gaan roken wanneer zij gebruik maken van een elektrische sigaretten.

Kleine stap

In totaal werd informatie van 215.000 mensen opgenomen in het onderzoek. Van deze groep mensen stelde 60 procent dat ze ooit een sigaret hadden gerookt, 69 procent van deze groep gaf aan later op dagelijkse basis te roken. “De stap van het voor de eerste keer roken naar dagelijks roken is verrassend klein,” stelt hoofdonderzoeker Professor Peter Hajek. “Dit is de eerste keer dat met zoveel data hebben bewezen wat een eerste ervaring met roken met je doet.”

Bijna een kwart (24 procent) van de Nederlandse volwassenen gaf in 2016 aan (wel eens) te paffen, meldt het CBS. Jaarlijks proberen tussen de 300.000 en 500.000 Nederlanders als goed voornemen te stoppen met roken, stelt het Trimbos Instituut.

Niet alleen zij met goede voornemens hebben moeite te stoppen: jaarlijks doen ruim 1 miljoen rokers een stoppoging. Ex-rokers hebben gemiddeld 2,5 serieuze stoppogingen ondernomen voordat ze de sigaret voorgoed vaarwel zegden.

Onderwerpen