Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Anthony Wallace

De hype voorbij: moet de bitcoin blijven?

Voorheen was de bitcoin voor insiders; inmiddels kennen we allemaal wel iemand die in de cryptomunt heeft geïnvesteerd. Van de gamer op zijn zolderkamer tot de bakker om de hoek. Is deze digitale munt een hype die maar snel voorbij moet gaan of is dit ons toekomstige betaalmiddel? Een voor- en tegenstander over de stelling ‘De bitcoin in zijn huidige vorm moet verdwijnen’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Siobian Heiblom
Bitcoin
Patrick Lemmens.

Voor: Patrick Lemmens, fondsbeheerder van Robeco FinTech Equities

Wat is er mis met de bitcoin?
“Bijvoorbeeld dat de waarde zo schommelt. Ik zou behoorlijk zenuwachtig worden als mijn salaris in bitcoins uitbetaald wordt. De ene dag is de munt twintig procent meer waard en de volgende dag daalt hij weer met dertig procent. Daarnaast is het gebrek aan regulering een probleem.”

Is het idee van bitcoin niet juist dat mensen onafhankelijk zijn van banken en overheden?
“De realiteit is dat die privacy samenhangt met het vertrouwen dat iedereen zich zal gedragen. Doordat er geen regulering is, heb je mensen die de boel bedonderen. Jij stopt al je spaarcentjes via een website in bitcoin en drie dagen later is de website opeens weg met je geld. Dat kan omdat er niemand is die dat controleert, reguleert of checkt.”

Bitcoinfanaten zeggen dat banken straks niet meer nodig zijn. Wat vindt u hiervan?
“In de begindagen van het internet riepen mensen ook dat banken overbodig zouden worden. Maar de banken zijn er nog steeds. Wel vind ik dat de banken naar de technologie achter de bitcoin moeten gaan kijken, de blockchain, want die is veelbelovend en zal in de toekomst veel kosten besparen.”

Wat is alternatief voor de bitcoin, als je je vermogen wil vergroten?
“Hahaha, we willen allemaal wel miljonair worden. Hoe doe je dat? Je moet gewoon hard werken en een beetje geluk hebben.”

Bitcoin
Mark Koster. Beeld:

Tegen: Mark Koster, journalist en auteur van het boek Hoe word ik een bitcoin-miljonair?

Waarom is de bitcoin een verrijking?
“Het roept een heel nieuw betaalsysteem in het leven waarbij derden – banken, verzekeraars en andere financiële instituten – niet meer nodig zijn om handel te drijven. De bitcointechnologie gaat een revolutie veroorzaken.”

Waarom is dat nodig?
“Niets is nodig, maar het is wel handig. Als je nu een transactie wilt doen, heb je een bank nodig. Dat systeem is destijds opgericht om de handel te vergemakkelijken. Maar in de crisis van 2008 hebben we gezien dat de banken ons niet helpen, maar ons enorm tot last zijn. Met de cryptovaluta vliegen die tussenpersonen eruit en dat is een hele vooruitgang.”

Zijn klassieke valuta’s zoals de euro straks overbodig?
“De euro zal nog wel een tijdje blijven bestaan. Op langere termijn zal het zogeheten fiatgeld – euro’s, dollars – minder relevant worden. Daardoor kunnen mensen weer onderling handel drijven.”

Toch zeggen veel sceptici dat de bitcoin te riskant is.
“Dit is dezelfde angst die mensen hadden toen het internet opkwam. Die zeiden: ‘Wat moet ik daarmee? Ik zal gewoon een acceptgiro blijven sturen.’ Dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen. Jij maakt nu ook gewoon je geld over via PayPal of internetbankieren. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat de bitcoin of een andere cryptovaluta een geaccepteerd betaalmiddel wordt.”

Onderwerpen