Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Win Mcnamee

De bitcoin als politiek statement van de alt-right-beweging

Hoewel de koers van de bitcoin momenteel hard op en neer gaat, is de hype nog niet voorbij. Cryptocurrency blijft een lastig te bevatten, maar fascinerend begrip. De digitale munteenheid is daarnaast ook bij uitstek hét middel voor allerlei groeperingen die het liefst in de schaduw opereren, vooral door de relatieve anonimiteit. Maar er is ook een andere reden dat deze groepen – van alt-right tot IS – massaal met de munt betalen. Die reden heeft een politieke achtergrond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts
Bitcoin
Beeld:

Het afgelopen jaar heeft de cryptocurrency definitief een plek veroverd in de internationale financiële wereld. Daarnaast spreekt de ideologie van de munt, vaak omschreven met de term money without government (geld zonder regering), veel groeperingen aan.

De – net als de bitcoin – snel naar het middelpunt van de aandacht opgeklommen alt-right-beweging flirt al sinds het prille begin (lang voor de hype) met de munteenheid. Als betaalmiddel, maar zeker ook als politiek statement.

Samenkomst van technologie en ideologie

In zekere zin is de bitcoin een perfecte samenkomst van technologie en ideologie, en een test voor een systeem dat eigenlijk al vanaf het begin van onze beschaving standhoudt. Onze banken en regeringen houden de wereldwijde geldstroom in toom, maar bij de digitale munteenheid is dat niet het geval. Geen wonder dat regeringen wereldwijd de ontwikkelingen met grote argusogen volgen, en wanhopig grip proberen te krijgen op iets dat vooralsnog relatief onaantastbaar blijkt voor het huidige monetaire systeem.

Terug naar de bitcoin als politiek middel. Van links tot rechts is er een grote ontevredenheid met het systeem, en het openbreken daarvan een doelstelling an sich. In het geval van neonazi-groeperingen is er nog een extra complottheorie die meespeelt: die van de Joodse wereldoverheersing via de bankenwereld.

Voor wie heilig in dat soort nonsens gelooft zijn er eigenlijk maar twee opties: cash of bitcoin. Deze ideologie verklaart waarom de alt-right al vanaf het begin gebruikmaakt van de munteenheid. Hun leider, de controversiële Amerikaan Richard Spencer, noemt bitcoin ‘het betaalmiddel van alt-right’.

De tekst gaat hieronder verder. 

Baat en haat

De opkomst van de bitcoin is dus zowel op politiek-ideologisch gebied en qua anonimiteit een zeer gunstige tijdgenoot van de alt-right en andere groeperingen die baat hebben bij anonimiteit en haat koesteren voor het huidige systeem.

Voor ieder ander is cryptocurrency – de bitcoin voorop – een ontzettend interessant fenomeen dat potentieel heeft om een gevestigd systeem doet kraken in haar voegen. In hoeverre dat het geval zal zijn moet zich nog uitwijzen, maar dat digitale munteenheden een blijvertje zijn, dat staat intussen wel vast.

Onderwerpen