Spring naar de content
bron: ANP/Lex van Lieshout

Hoe wij eetmachines werden

We zijn op grote schaal industrieel bewerkt voedsel gaan eten. Dit heeft geleid tot hormonale stoornissen die ons eetgedrag ernstig ontregelen, waardoor we abnormaal veel vet opslaan. Daarin ligt ook de sleutel tot de aanpak van overgewicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

Volgens het RIVM lijdt sinds 2016 voor het eerst in de geschiedenis meer dan de helft van de volwassen Nederlandse bevolking aan overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht). De standaardtherapie om gewicht te verliezen bestaat al decennia uit het beperken van calorieën, het eten van minder vet en meer bewegen.

Dit zijn algemeen aanvaarde wijsheden, niet alleen bij de meeste artsen en diëtisten, maar ook onder de bevolking. Ze hebben geleid tot vooroordelen die we, als we ze niet hardop durven uitspreken, dan toch op z’n minst stiekem denken – namelijk dat dikke mensen lui zijn en wat hun eetgedrag betreft over onvoldoende zelfdiscipline beschikken. Maar is dat wel zo?

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen