Spring naar de content
bron: ANP/Remko de Waal

Wachten op witte rook tijdens gastheerloos Boekenbal

Zonder CPNB-directeur is ’s lands beruchtste schrijversborrel, het Boekenbal, gastheerloos. Of nou ja, tout literair Nederland moet het doen met een invalgastheer: interimdirecteur Henk Pröpper.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet
Boekenbal
Henk Pröpper. Beeld:

“Ik kan niet beloven het zo charismatisch te doen als Eppo, hoor,” laat Pröpper ons telefonisch weten. “Dit jaar ben ik voor het eerst niet als gast op het bal. Ik hoop overigens even onbevangen op de dansvloer te belanden als al die eerdere edities.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wie deze editie de eregasten zijn? “Ik ben nog niet ingewijd in het uitnodigingsbeleid, moet ik eerlijk bekennen. Ik ben pas sinds 1 februari officieel interim­directeur, toen is Eppo vertrokken (naar Beeld en ­Geluid, als algemeen directeur – KvV).”

In de vacature vraagt de stichting CPNB om iemand die ‘richtingbepalend’, ‘creatief’ en ‘oorspronkelijk’ is. Een ‘innovatief denker’. Met andere woorden: uit soortgelijk hout gesneden als Eppo van Nispen, de man die het programma van de CPNB verrijkte met onder meer een Poëzieweek en Literatour, een Boekenweek voor jongeren. Van Nispen riep 2016 uit tot Jaar van het Boek, gaf het Boekenweekgeschenk als e-book uit en liet Ronald Giphart een boek schrijven met een robot.

Literair agent Paul Sebes spreekt van een zware klus. “Je doet het nooit goed, de CPNB is een grote club. De uitgeverijen willen dit, de provinciale boekhandel wil dat en de grote boekhandel wil weer precies iets anders.” Sebes zelf denkt niet aan solliciteren. “Te veel politiek, te veel vergaderen. Bovendien heb ik al de leukste baan ter wereld.”

Boekenbal
Beeld:

Mogelijke kandidaten

In de wandelgangen klinken diverse namen: Martijn David (senior adviseur van het Nederlandse Uitgeversverbond), Onno Blom (freelance journalist, Wolkers-biograaf en ooit adjunct-directeur van De Bezige Bij), Marieke Verhoeven (oud-adjunct-directeur CPNB), Esther Scholte (de huidige adjunct) en Michael van Everdingen (voormalig algemeen directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond). En ook die van tussenpaus Henk Pröpper zelf wordt genoemd.

Of Pröpper van plan is te solliciteren op de functie die hij nu tijdelijk bekleedt? “Daar ga ik niets over zeggen.”

Hij wijst op de spectaculaire daling in leestijd onder jongvolwassenen en tieners, die het Sociaal en Cultureel Planbureau onlangs signaleerde. “Deze verschuivingen maken duidelijk hoe belangrijk het is dat we ons bezighouden met waar het allemaal om draait: lezen.”

Tijdens de 83ste Boekenweek (thema: Natuur), van 10 tot en met 18 maart, worden er door heel het land activiteiten georganiseerd. Het Boekenbal vindt op vrijdag 9 maart plaats in de Stadsschouwburg te Amsterdam.

Onderwerpen