Spring naar de content
bron: ANP/Robin Utrecht

‘Wilders, blijf van onze moslims af’

“Jodendom is geweld. Jodendom is terreur. Jodendom is vrouwenhaat. Jodendom is homohaat. Jodendom is christenhaat. Jodendom is slavernij. Jodendom is dodelijk.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Meredith Greer

Vindt u dit discriminerende en gevaarlijke uitspraken die u doen denken aan de retoriek van Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog? Dan heeft een punt. Dat zijn het namelijk ook. Maar verander ‘jodendom’ in ‘islam’ en u heeft in mijn ogen het nieuwe campagnespotje van de PVV.

Dus hier gaan we. Het spotje van de PVV is in mijn ogen discriminerend en Geert Wilders is een haatzaaiende racist. Maar zeg het niet te hard, want voor je het weet ben je aan het demoniseren, probeer je mensen monddood te maken en wordt de foto van het lijk van Pim Fortuyn weer op de voorpagina van The Post Online gezet.

Demoniseren is het doelbewust negatief afbeelden van een zaak of persoon met als doel de mening van anderen over het onderwerp te beïnvloeden. Geert Wilders is een door de rechtbank veroordeelde man. Als je iets negatief afschildert wat feitelijk negatief is, dan demoniseer je niet, dan schilder je een realistisch portret van iets wat ontzettend lelijk is.

Ik wil hen die naar het afgelopen week uitgezonden PVV-spotje kan kijken en er geen discriminerende lading uit haalt oprecht iets vragen. Wat is volgens u dan wél racisme, discriminatie of moslimhaat?

We gaan namelijk van incident naar incident en mogen iedere keer opnieuw in discussie over het specifieke geval du jour. We lijken iedere keer een stukje verder te gaan.

Misschien zou het handig zijn om voor onszelf eens te definiëren waar de grens ligt. Zo kunnen u en ik ook daadwerkelijk herkennen wanneer iemand eroverheen gaat, en maken we een bewuste keuze als deze streep nog verder opschuift.

Laten we anders twee vuistregels afspreken. Als u ‘islam’ in ‘jodendom’ verandert en vervolgens bang bent dat u het CIDI op uw dak krijgt als u een uiting op Twitter, Instagram of Facebook online zou zetten, dan kunt u ervan uit gaan dat u over de grens bent gegaan. En voor de journalisten en politici onder ons: als u heeft moeten concluderen dat de uitspraak de grens over gaat, maar niet weet hoe u dan vervolgens moet reageren, behandel het dan alsof het een tweet van het NIDA over Israël is.

Verschillende commentatoren wijzen erop dat het Geert Wilders helemaal niet om zijn eigen kiezers of achterban ging. Waar het hem natuurlijk om gaat is de ophef die dit filmpje creëert en de kans dat zijn filmpje niet meer vertoond wordt, zodat hij zichzelf in de vlag kan wikkelen en kan nagelen aan het kruis van het vrije woord.

Maakt het iets uit? We analyseren al ongeveer vijftien jaar lang de opkomst van het populisme, rechtsextremisme, racisme en de PVV. En terwijl we zaten te broeden op tactische schaakspelletjes over het wel of niet benoemen of aan banden leggen van zijn racisme, omdat hij dan een platform krijgt of voor de zoveelste keer een slachtofferschwalbe kan maken, is de PVV uitgegroeid tot de tweede partij van Nederland en hebben ze er een broertje (Baudets Forum voor Democratie) bijgekregen.

Het is duidelijk dat racisten al meer dan voldoende vertegenwoordiging krijgen in de Nederlandse politiek. Het wordt tijd om onze eigen volksvertegenwoordigers aan te spreken op hun verplichting naar hun eigen achterban. In plaats van boze brieven te sturen naar de NPO en klachten in te dienen bij de Reclame Code Commissie, kunnen we ook een oproep doen aan GroenLinks, de PvdA, SP, D66, 50Plus, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, en zelfs hier aan de VVD. Het is immers verkiezingstijd, dus een betere tijd dan nu krijgen we niet.

Alleen een laf tweetje de wereld in te sturen, of doen alsof je boos en geschokt bent zodat je een soundbite in het NOS Journaal krijgt, is niet meer voldoende. Ik verwacht meer van de politici die hopen mijn stem te krijgen. Ik verwacht dat ze, net als Angela Merkel, een geluid laten horen waar racisten daadwerkelijk een probleem mee hebben. Namelijk: de islam hoort gewoon thuis in Nederland. Blijf van onze moslims af.

Er zit een duidelijk verband tussen de retoriek van Wilders, die de afgelopen vijftien jaar steeds verder gaat om maar dezelfde shockwaarde te behouden, en de groeiende groep mensen die zich in Nederland niet meer veilig voelen omdat hun auto’s worden bekrast met ‘kankermoslims’, ze dreigtelefoontjes op hun werk krijgen met de boodschap dat ‘ze de verkeerde hebben vergast’, die van hun fiets afgeschopt worden omdat ze een hoofddoek op hebben.

Ik wil – nee, ik eis – van mijn volksvertegenwoordigers dat ze met volle overtuiging een expliciet tegengeluid in het politieke en maatschappelijke debat laten horen, en ophouden de PVV-stemmer naar de mond te praten die zich kennelijk door dit soort spotjes aangesproken voelt.

Dat betekent niet dat we problemen in moslimgemeenschappen moeten negeren als die zich voordoen, maar dat betekent dat het ónze problemen zijn, omdat het ónze gemeenschappen zijn net zoals alle anderen. Het betekent dat moslims niet alleen Nederlanders zijn als ze een doelpunt scoren of een medaille winnen, maar dat ze Nederlanders zijn, domweg omdat ze een Nederlandse onderdanen zijn.

Het wordt tijd dat de Nederlandse politiek even in de achterzak voelt om het laatste restje zelfrespect te vinden. Het wordt tijd om ergens een grens te trekken.

Onderwerpen