Spring naar de content
bron: ANP/Ferdy Damman

We presenteren u: de Ticketfraudewijzer

Concertkaartjes voor woekerprijzen, theatertickets die niet blijken te bestaan of malafide online- ruilhandels. Het betaalsysteem Guts Tickets, samen met Youp van ’t Hek, Jochem Myjer en Guus Meeuwis, zou het wondermiddel zijn tegen ticketfraude, maar nog lang niet alle verkooppunten doen mee. In de tussentijd moeten we het doen met alternatieven, maar die blijken lastig te vinden. We presenteren u: de ticketfraudewijzer. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Tickets van voorstellingen – normaal gesproken verkocht voor dertig tot veertig euro – worden vaak opgekocht door bedrijven als Stubhub, Rang1tickets, Viagogo en Topticketshop en doorverkocht voor het dubbele bedrag.

“Ik ga begin september heel voorzichtig met een nieuw programma in PePijn staan, dat doe ik al jaren,” stelt cabaretier Youp van ‘t Hek begin vorige maand bij DWDD. “Daar vraagt het impresariaat volgens mij vijftien euro voor. Die kaarten zijn nog niet in de verkoop maar worden nu door Toptickets – fuck you – aangeboden voor negenenzestig euro. Je bent echt een randdebiel als je negenenzestig euro gaat betalen voor een voorlezende Youp van ‘t Hek.”

Toptickets is lang niet de enige op de lange lijst doorverkopers van te dure tickets. De website Ticket Oplichting maakt onder andere opsommingen van Facebookaccounts, e-mailadressen, telefoonnummers en rekeningnummers van de te vermijden verkopers. Bovenaan de lijst staan Budgetticket, onlineticketshop en worldticketshop. Wat zijn de alternatieven?

Al jaren zocht Hekwerk Theaterproducties, het impresariaat van Youp van ‘t Hek en Jochem Myjer, naar een oplossing en ging onlangs in zee met het platform Guts Tickets. Naar eigen zeggen zou het nieuwe betaalsysteem van Guts Tickets de kaartjesfraude voorgoed uit de (theater)wereld helpen. Tickets worden met deze nieuwe techniek gekoppeld aan smartphones en kunnen niet meer worden door- of opgekocht.

Youp van ’t Hek, Jochem Myjer en Guus Meeuwis steunen het initiatief en hebben het systeem – na een try-out bij Jochem Myjer – sinds 3 april ingevoerd, te beginnen met de theatervoorstelling De Formule 1 Show van Hekwerk Theaterproducties. Vijf van de zestien theaters die deze voorstelling vertonen werken echter nog niet met Guts Tickets, namelijk Schouwburg Tilburg, Goudse Schouwburg, De Harmonie Leeuwarden, De Nieuwe Kolk Assen en Zaantheater Zaandam.

Een woordvoerder van impresariaat Hekwerk heeft laten weten het nieuwe systeem niet te willen afdwingen bij de theaters, maar juist met hen in gesprek te willen gaan over de ‘betere en veiligere’ mogelijkheden. Het zal nog wel even duren voordat dit systeem in het hele land geïntroduceerd is. dus tot die tijd is het zoeken naar alternatieven:

Twickets

Ticketfraude
Beeld:

Een jaar geleden ging de Britse zanger Ed Sheeran de strijd aan met woekerprijzen voor zijn concerten en verzon samen met verkoper Twickets een exclusief Sheeran-verkooppunt. De motivatie: “Wij zijn fel tegen de onethische praktijken die zich voordoen in de secundaire markt. We hebben partners, promotors en ticketverkopers aangeschreven met de mededeling dat wij willen dat de tickets rechtstreeks aan de fans worden verkocht,” aldus het management van de zanger.

Via Twitckets kunnen geïnteresseerden tickets kopen, verkopen of ruilen. En het belangrijkste: de vraagprijs mag de oorspronkelijke prijs van de tickets niet overschrijden. Sheeran heeft inmiddels een hele eigen pagina op de website en promoot het initiatief als het meest veilige verkooppunt voor fans. “We dringen er bij fans op aan om hier geen gebruik van te maken. Dit om te voorkomen dat zij worden opgelicht met hogere prijzen of zelfs valse tickets,” aldus het management van de zanger.

Ticketmaster

Ticketfraude
Beeld:

In dezelfde periode lanceerde Ticketmaster het verified fan-systeem. De bedoeling is dat fans van grote sterren als Elton John, Taylor Swift en Demi Lovato voorrang krijgen bij het kopen van kaartjes, mits zij kunnen aantonen echt fan te zijn. In de eigen woorden van Ticketmaster: “We hebben een hele grote robot gebouwd om fans te beschermen tegen de duizenden kleine scalpebots die proberen tickets te bemachtigen. ”

Aan de hand van gegevens, onder andere het gebruik van sociale media, polst de website of een gebruiker kan worden gerekend tot de vaste schare fans. “Fans registreren van tevoren en degenen die zijn geverifieerd en geselecteerd, ontvangen een code die de mogelijkheid ontgrendelt om tickets te kopen,” aldus Ticketmaster.

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift haalde zich de woede van haar fans op de hals toen zij een eigen variant op het Ticketmaster-systeem bedacht. In het kort: hoe meer albums en dure merchandise – voornamelijk kleren, posters en sieraden –  je aanschaft, hoe sneller je in aanmerking komt voor een digitale plaats in de rij voor een concertkaartje. Toch blijkt het zogenaamde ‘Taylor Swift Tix’ een succes, want bij lancering van het concept raakte het aanmeldingssysteem massaal overbelast.

TicketSwap

Ticketfraude
Beeld:

Een andere systeem, en tevens een voorzichtige aanrader van de politie is TicketSwap, die het Facebookaccount, telefoonnummer en bankrekeningnummer van diens gebruikers controleert. Daarnaast mogen tickets op deze website niet voor meer dan twintig procent boven de originele verkoopprijs worden verkocht. Volgens de jongerenwebsite van de politie gaat het ook bij deze website wel eens mis, maar het zou in ieder geval veiliger zijn dan kaarten kopen of verkopen via Marktplaats of sociale media.

De politie adviseert om altijd aangifte te doen voor ticketfraude en zoveel mogelijk gegevens te verzamelen van de verkoper, zoals data en tijdstippen, contactgegevens en kopieën van chat- of e-mailberichten. Het melden van ticketfraude kan bij Centraal Meldpunt Nederland.

Onderwerpen