Spring naar de content

Zijn incels losers of sociaal gehandicapten?

Incels. Tot deze week een voor mij onbekende term, maar achter het woord gaan jonge mannen schuil die niet willen begrijpen dat vrouwen zelfbeschikkingsrecht hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

De bedenkster van de term incels (involuntary celibate, onvrijwillig celibatair) wilde ooit aandacht vragen voor mensen die onvrijwillig seksloos door het leven gaan en moeite hebben om liefdesrelaties aan te knopen. Inmiddels is de term gekaapt door agressieve jongemannen die door hun seksuele frustraties een diepe haat hebben ontwikkeld voor vrouwen en mannen die wel seksueel actief zijn.

Incels
Elliot Rodger wordt heiligverklaard in extremistische Incelgroepen.

De 25-jarige Alek Minassian reed afgelopen week in Toronto met een bestelbusje tien onschuldige mensen naar het hiernamaals. In een Facebookpost refereerde hij aan de Brit Elliott Rodger die in 2014 op 22-jarige leeftijd zes mensen vermoordde (plus 14 verwondde) alvorens hij de hand aan zichzelf legde. Rodger liet de wereld per afscheidsfilm en een epistel weten dat hij razend was over de afwijzingen van vrouwen aan zijn adres.

Dat seks een belangrijke rol speelt in het leven, zeker bij jonge mannen, is bekend. Wie als twintiger te midden van vrienden gedachteloos een bierviltje aan stukken scheurt hoort al snel dat hij ‘seksueel gefrustreerd’ zou zijn. Maar de overgrote meerderheid voelt bij langdurige maagdelijkheid of een stijgend aantal pandapunten, zoals seksloze weken door studenten worden geturfd, niet de urgentie om willekeurige mensen om te leggen of op te roepen tot het verkrachten van vrouwen.

Seks wordt door de extremistische incels gezien als een basisrecht dat hen wordt onthouden door een onrechtvaardige wereld. Een basisrecht dat je mag opeisen middels verkrachting, zoals het prima is wanneer een hongerige een brood steelt. Rodger vond zichzelf geen dader, maar slachtoffer. In zijn verknipte wereldbeeld was hij ten prooi gevallen aan een wereld die hem geen seks en liefde schonk, louter vanwege zijn onaantrekkelijke voorkomen.

Vrouwen zijn in de ogen van de ontspoorde incels eendimensionale wezens die alleen maar tussen de lakens kruipen met gespierde alfamannen. Incels zien hun lelijkheid als een genetisch onrecht wat het verkrijgen van hun seksrecht in de weg zit. Afgaande op de foto’s van Rodger en Minassian lijken ze qua uiterlijk nou ook niet rechtstreeks afkomstig uit de genenpoel des verderfs. Twee niet-afstotelijk ogende jongemannen, maar wel types die – afgaande op beschrijvingen in de media – sociaal onhandig en geïsoleerd waren. Wat kun je als samenleving doen om dit soort types op het rechte pad te houden?

In het verleden klonk vaker een pleidooi voor het recht op seks of seksualiteit, meestal in relatie tot verstandelijk of geestelijk gehandicapten en de vraag of de samenleving moet bijspringen in de kosten als de gehandicapte geen geld heeft voor de diensten van een sekswerker (iets wat sommige Nederlandse gemeenten doen en andere niet). Zijn incels dan sociaal gehandicapten die langs soortgelijke wegen steun verdienen? Een sympathiek idee zolang je daarmee eenzame brave zielen ondersteunt die moeilijk in contact komen met anderen.

Maar wat moet je met het extremistische uitschot dat moordenaar Elliot Rodger als een heilige beschouwd? Idioten die niet snappen dat seks misschien een basisbehoefte is, maar daarmee geen basisrecht en dat je nooit aanspraak kan maken op het lijf of de intimiteit van een ander. Zou ‘s werelds oudste beroepsgroep, los van het feit dat sekswerkers recht hebben om in een veilig omgeving te werken en klandizie te weigen, überhaupt verlichting kunnen brengen bij mannen die zo’n diepgewortelde haat hebben ontwikkeld tegen vrouwen? Figuren die zulke ranzigheden over vrouwen uitslaan dat je hun haast het recht op rukken zou willen ontzeggen. Een groep die bovendien de goedbedoelende eenzame ziel in kwaad daglicht zet.

Hoe kun je deze groep nog helpen?