Spring naar de content
bron: Jessy de Cooker

Podcast: op de begraafplaats langs de Holleeder-slachtoffers

Astrid Holleeder getuigt vandaag opnieuw tegen haar broer Willem Holleeder. Het is een nieuwe etappe in een bijzonder proces, waarbij Holleeder terechtstaat voor zijn vermoedelijke rol als opdrachtgever voor een reeks onderwereldmoorden en pogingen daartoe tussen 2002 en 2006. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Opvallend genoeg hebben meerdere aan Holleeder gelieerde en vermoedelijk door Holleeder geliquideerde criminelen hun laatste rustplaats gevonden op de Amsterdamse begraafplaats Vredenhof. Samen met misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink (Nieuwe Revu, Panorama) stond HP/De Tijd stil bij de graven. Hieronder kunt u het gesprek luisteren.

Voor degene die het spoor bijster is: hoe zat het ook weer in het proces tegen Willem Holleeder?

Holleeder
Een rechtbanktekening van Sonja Holleeder in een afgesloten ruimte (links) en haar broer Willem (rechts). Beeld:

Willem Holleeder

Willem Frederik Holleeder is de bekendste crimineel van Nederland. Hij ‘verwerft zijn faam’ begin jaren tachtig met de Heinekenontvoering, die een grote mate van publiciteit weet te generen. De laatste jaren wordt zijn naam in verband gebracht met een reeks liquidaties in de onderwereld. Dit is de eerste keer dat hij zich voor de rechter dient te verantwoorden voor moord. Dit kan dankzij getuigenissen van zijn zussen en kroongetuige en moordmakelaar Fred Ros.

Astrid Holleeder

Astrid Holleeder is de jongste telg van het gezin-Holleeder. Ze besluit rechten te gaan studeren en specialiseert zich in het strafrecht. In maart 2015 maakte het OM bekend dat Astrid Holleeder samen met haar zus Sonja en een ex-vriendin van Willem, Sandra, een belastende verklaring heeft afgelegd tegen haar broer in het Passageproces. In 2016 kwam haar boek Judas uit, waarvan honderdduizenden exemplaren verkocht zijn. En in oktober vorig jaar verscheen een tweede boek door Holleeder, genaamd Dagboek van een getuige. In mei vorig jaar deed Astrid haar verhaal in HP/De Tijd. 

Sonja Holleeder

Sonja Holleeder is de oudste zus van Willem en de weduwe van Cor van Hout. Samen met Astrid is ze ervan overtuigd dat Willem haar man heeft laten liquideren om de erfenis van Van Hout op te kunnen eisen. “Ik zei: er is geen erfenis,” vertelde ze de rechtbank. “Hij antwoordde dat ik dan mijn huis moest afgeven, zodat Stanley Hillis de schutters kon betalen. Hij vroeg me om de moord op mijn eigen man te betalen.”

Passagezaak

Dit liquidatieproces draait om vijf moorden in 1993 en twee moorden in 2005 en 2006. Hier vallen de liquidaties op Thomas van der Bijl en drugshandelaar Kees Houtman onder. Een van de hoofdverdachten is Dino Soerel. Hij zou opdracht hebben gegeven tot de moorden op Houtman en Van der Bijl. De naam van Willem Holleeder hangt boven dit proces. Hij wordt door kroongetuigen genoemd als opdrachtgever van de moorden, maar hij wordt niet vervolgd.

Cor van Hout

Cor van Hout was Holleeders jeugdvriend. In de jaren tachtig ontvoeren ze samen Freddy Heineken en Ab Doderer. Van Hout heeft ook een relatie met Willems zus Sonja. Maar de vrienden raken gebrouilleerd. Bij de derde liquidatiepoging laat Van Hout het leven. Volgens Sonja en Astrid komt de moordopdracht van hun broer. Hij zou azen op de erfenis.

Holleeder
Hendrik Jan Korterink. Beeld:

Hendrik Jan Korterink

Hendrik Jan Korterink is freelancejournalist voor onder meer Panorama en schreef verschillende boeken over de Nederlandse onderwereld, waaronder Moordenaars op Zwarte Kousen (2000), De penozejaren van kleine Willem (2015) en Cor: het levensverhaal van een ras-Amsterdammer en beroepscrimineel (2016). Korterink volgt het huidige proces op de voet. Zijn verslagen zijn te lezen op zijn website.

Luister hier het hele gesprek met misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink.