Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Ozan Kose

Arthurs Enge BN’ers Test (de test die alle testen overbodig maakt)

Mensen vragen mij vaak bezorgd: waarom bent u toch zo verbitterd, verzuurd en boordevol rancune?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

U woont als God in de Algarve met die 3900 jaarlijkse zonuren die u ons onophoudelijk inwrijft, in dat schitterend vissershuisje aan de Atlantische Oceaan en toch blijft u maar azijnpissen op Nederland, dat u het ‘treurige moederland’ noemt.

Als ik u was, zou ik lekker de hele dag jeudeboulen, nordicwalken, naaktgourmetten en -kwartetten en gezellig al om 11 uur ‘s ochtends aan de Coebergh-ijs gaan en als klap op de vuurpijl in het weekeinde met de levenspartner ondeugend rollebollen en schommelen in de martelkelder van parenclub Cupido te Albufeira.

Maar nee, u blijft maar kankeren op al die Bekende Nederlanders. Is het omdat niemand u kent en omdat u nooit als gast gevraagd wordt voor een talkshow, zelfs niet bij M?  Wat heeft Nederland u misdaan?

Heeft u even, antwoord ik dan, ogenschijnlijk bedaard en rustig maar ik kook inwendig op zo’n moment, dat kan de lezer zich wel voorstellen. De vlammen slaan uit mijn reet (excusez le mot).

Ik herpak en verman mijzelf dan en brul: “Nederlanders vormen het allertreurigste rotvolk op deze kloteplaneet.” Ik kan het weten, want ik kan vergelijken. Ik woonde namelijk in Israël, Libanon, Paraguay, Brazilië, Portugal, Spanje en Brussel en achteraf en bij nader inzien vallen al die oorden reuze mee. Zelfs Israëlieten zijn bescheidener en aimabeler dan Nederlanders en dat is het understatement of the year.

Neem nou het voetbal. Gisteravond sleepte Oranje tijdens een vriendschappelijk duel notabene een punt weg uit de hel van Slowakije, zo schreef het Algemeen Dagblad vandaag euforisch. Vanmiddag staan er 10.000 volwassen mensen in bespottelijke, infantiele oranjekledij te juichen en te hossen op Schiphol. Ronald Koeman had een rondvaart aangevraagd in Amsterdam, maar die boot bleek verhuurd aan Volkert van der Graaf die met diverse GroenLinks-wethouders een triomftocht gaat maken omdat hij mag emigreren naar Gaza, waar hij iets gaat doen tegen de luchtvervuiling door de brandende autobanden. De spiksplinternieuwe wethouder Sharon Dijksma wilde ook mee op die boot maar dat mocht niet, om mij onbekende reden. Nou lijkt ze mij niet het type dat met plezier boerenkoolgembersmoothies naar binnen slurpt, want dat staat er op de hapjeskaart tijdens de Volkert van der Graaf-uitzwaairondvaart.

Wat een land. Volkert komt dus hoog op mijn HP Nationale Griezeltest maar dat is wel erg gemakzuchtig. Peter de Vries komt er zeker ook in. Ik schrijf niet zo graag over Peet, want iedere columnist van Nederland – tot tante Sjaan van de Allerhande toe – schreef al wat over die engerd. Peet is een open deur dus. Maar toen ik vanmorgen las dat zijn showtje De Raadkamer nog maar 130.000 kijkers heeft, balde ik mijn vuist en riep ik: “YES!”

Ik heb Peter meteen gemaild en geadviseerd de VHS’jes van zijn show gewoon bij de mensen in het land thuis te bezorgen. Dat is een stuk goedkoper dan een live-uitzending op de treurbuis.

Mijn leedvermaak was nog groter toen hij zich destijds ‘terugtrok’ uit de politiek. Peter had een partij opgericht, de Partij voor Peter, en in zijn glossy De Peter schreef hij dat het volk snakte naar de PVP en dat hij dat als geen ander snapte en dat hij meeging doen op één voorwaarde: dat hij minimaal 76 zetels zou halen. De rest is geschiedenis en Peter zei nog net niet: “Mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk”.

Overigens is de Mediacourant mijn favoriete journalistieke orgaan. Iedere dag smul ik weer van de vileine commentaren. Deze tekst over Peter de Vries is ook weer ouderwets genieten:

Het is een raadsel waarom dit programma nog op de buis is. Het lijkt erop dat SBS 6 de misdaadjournalist niet van de buis durft te halen of dat hij bedongen heeft dat hij de hele serie af mag maken op hetzelfde uitzendtijdstip. Nog geen 3 procent marktaandeel op prime time is ongelooflijk slecht voor een topdriezender. Ter vergelijking: Oplichters in het Buitenland ervoor scoorde 7 procent – wat al mager is voor SBS 6 – en Hart van Nederland erna 13 procent.

De Raadkamer doet het eigenlijk al sinds de start heel erg slecht op SBS 6. Vorige week kwam het programma in het nieuws, omdat de redactie geen mensen kon vinden die gratis de opnames willen bijwonen. Daarom krijgen zij nu 20 euro. Volgende week is De Raadkamer voor het laatst te zien op SBS 6. Een vervolg is volstrekt uitgesloten.

Heerlijk! De gouddelfsters komen ook in mijn top 10.000 van Enge BN’ers, dus de Wendy’s, de Sylvies, de Estelle’s en de Yolanthes van deze wereld. Ik las ergens dat Yolanthe en Wesley gaan scheiden maar dat bericht borrelt om de zoveel tijd op in het strontriool dat internet heet. Nou moet ik zeggen dat Yo wel een punt heeft want haar kaboutertje speelt nu ergens in een nondescripte zandbak bij FC Alibaba en Yo is wel héél opvallend vaak in haar ballentent op Ibiza. Wesley is heel erg passé, einde oefening. Hij kan wellicht trainer bij Sparta worden of zo, maar ik denk dat Yo daar ook niet warm van wordt, qua high society-beleving.

Daarom denk ik dat een persoon van kleur als de basketballer LeBron James haar veel beter staat. Kijk, als Yo met Wes over 5th Avenue flaneert, herkent niemand ze. Ik zou dat ook vreselijk vinden. Met LeBron James wordt het een ander verhaal, al weet ik niet of ze die binnenlaten bij Tiffany & Co.

Eigenlijk komen al die lichamelijk en geestelijk en esthetisch en moreel uitgedaagden die dagelijks de nationale treurbuis vervuilen in aanmerking voor mijn Enge BN’ers Test. Ik word al misselijk als ik hun namen tik. U kent ze wel, de Arie Boomsma-achtigen, al die ijdeltuiten die helemaal niets te melden hebben.

Ik word vaak gevraagd hoor, voor al die babbelshows, maar ik reken 5000 euro zwart per optreden en dan eis ik dat Adam Curry mij ophaalt met zijn heli en weer terugbrengt naar de Algarve. Enfin, u hoort binnenkort meer van mijn Enge BN’ers test en de Top Tienduizend die daarbij hoort. Suggesties kunt u achterlaten op de diverse sociale media of schriftelijk sturen naar juffrouw Kelly van de administratie van HaaPee/De Tijd.

Bom fim de semana!