Spring naar de content
bron: ANP/Bart Maat

Haags leed: is de werkdruk voor Kamerleden te hoog?

Twee parlementariërs stapten onlangs vlak na elkaar op omdat ze hun functie niet langer konden combineren met hun privéleven. Is de werkdruk voor Tweede Kamerleden te hoog? Twee oude rotten en een deskundige over de verschillen tussen toen en nu. ‘In mijn tijd was het privé geen issue.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

“Beste Elbert, aan het begin van het jaar liet je al weten dat je wegens oververmoeidheid een aantal maanden niet zou werken. Daar schrokken we van. Ik denk dat velen van ons toen bij zichzelf te rade gingen: ga ik te ver, werk ik te hard, geef ik genoeg aandacht aan thuis? Je hebt ons aan het denken gezet. Je neemt gas terug en vertrekt uit de Kamer. Dat is heel erg jammer. Ik hoop dat er iets anders moois voor in de plaats komt, iets dat rust brengt en aansluit bij jouw idealen en ambities.”

Dit voorjaar besloot Elbert Dijkgraaf, alom gewaardeerd fractielid van de SGP, de Tweede Kamer te verlaten. Spanningen op zijn huwelijk en het Kamerwerk vergden zoveel energie dat hij dit niet langer kon combineren.

In haar afscheidswoord prees Kamervoorzitter Khadija Arib Dijkgraaf. Tegelijkertijd was er plaats voor reflectie. Was het, huwelijkscrises daargelaten, überhaupt wel mogelijk om het werk als Kamerlid te combineren met een gewoon privéleven?

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen