Spring naar de content
bron: ANP/Bas Czerwinski

Hoe nicht en homo uit de Gay Pride verdwenen

Vroeger heet de Pride gewoon de Gay Parade of Gay Pride. In Amsterdam hoor je dat uit te spreken als Geepereet. Het was altijd een dolle en enige boel en het hoge amusementsgehalte kwam van valse nichten – opvallend vaak kappers – die de Chez Manfred, Montmartre, de Amsteltaveerne (bedankt voor de gezelligheid, Astrid Nijgh), het gebied bij de Halvemaansbrug en de Reguliersdwarsstraat onveilig maakten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen
Gay Pride
Beeld:

Dan had je nog de dansfuiven van de COC maar dat was heel specifiek voor Limburgers en Brabanders die kersvers in de grote stad Amsterdam waren gearriveerd en gewoon in hun eigen dialect crème de menthe en Coebergh met ijs wilden bestellen. Als ze na een poosje geacclimatiseerd waren, gingen ze dansen in de ‘niet-commerciële potten en flikkerdiscotheek De Trut‘.

Wanneer ze een beetje ouder werden, konden ze naar de thé dansant van de Roze Rimpel, de seniorentak van het COC. Verder had je natuurlijk de lederscene in de Warmoesstraat en omstreken, dat waren gewone nichten die heel stoer deden en niks moesten hebben van de kappers van de Halvemaansteeg maar in de nachtsauna zag je verschil niet. De Amsterdamse nichtenscène was heel sektarisch en dus mooi overzichtelijk. Je kocht gewoon het gidsje Amsterdam in je Kontzak, en als je Engels kon de Spartacus Guide. Enfin, luistert u nog maar eens naar Gerrit Komrij, die heeft die tijd schitterend en humoristisch samengevat in zijn Mosse-lezing.

Gay Pride
Beeld:

Dat is allemaal voorbij! De Geepereet heet nu Pride want dat is minder exclusief. Zo sluit je niemand uit en stoot je niemand voor hoofd. De mohammedanen van DENK en Nida niet, de Amsterdamse SGP niet en ook personen met lichamelijke en geestelijke afwijkingen waar nog nooit iemand van gehoord heeft niet.

Alles wijst er op dat de cisgenderbende van Social Justice Warriors, sneeuwvlokjes en huilmillennials de Geepereet heeft verpest, met steun van Bij1, GroenLinks, de Internationale Socialisten en Hamas, filiaal Amsterdam. Een schitterend voorbeeld hiervan is de reclamespot van het Aidsfonds. Rina Spigt, eindredacteur van OBA Live met Theodor Holman, zette het volgende op haar Facebookwandje. Leest en huivert.

Zeg Aidsfonds, zet jullie recente reclamespotje (met Hajo Bruins en Angela Groothuizen) eens online zodat we er over…

Geplaatst door Rina Spigt op Woensdag 1 augustus 2018

Ik heb hier helemaal niks aan toe te voegen, behalve dan dat ik ooit samen met fotograaf Geert van Kesteren een boek over aids in Zambia heb gemaakt in opdracht van het Aidsfonds.

We waren met ons boek te gast bij de achtste internationale aidsconferentie in Durban, Zuid-Afrika, waar Geert een grote fototentoonstelling had. Dat is een enorme rel geworden omdat een policorboerenbleekscheet van de Griekse beginselen, zijn naam klonk iets als Hermanus Kerkorrel, de fototentoonstelling wilde verbieden omdat het kwetsend was naar zwarte mensen toe. Terwijl half Afrika doodging aan de aids!

Wat opvalt is dat een roomblanke cisgenderhuilmillennial als Linda Duits zich heeft opgeworpen als zelfverklaard nichtenmama. In het verre Amerika heet zoiets een fruitfly of een faghag en ik denk dat nichten niks moeten hebben van Duits. Ze schreef deze larmoyante brief aan het Parool.

Leest en huivert opnieuw!

“Heteronormativiteit is een hardnekkige erfenis die in de haarvaten van onze maatschappij zit. Het is bovendien een vaak onbewuste manier van denken. Maar dat betekent niet dat we er geen invloed op kunnen uitoefenen. Pride is een uitstekend moment om ons te trainen: eerst eens een week lang zonder heteronormativiteit, vervolgens altijd.”

Het werd tijd om mijn roze trollenleger te activeren. Linda had gevraagd om een pak rammel met virtuele handtassen.

Gay Pride
Beeld:

En zo geschiedde.

Overigens had de onvermijdelijke aandachtsjunk Sunny Bergman eerder al in de VPRO Gids opgeroepen om de term valse nichtenhumor niet meer te gebruiken omdat dat heel kwetsend is naar valse nichten toe.

Met zulke vriendinnen heeft de Geepereet geen vijanden meer nodig. Mijn advies: ga lekker naar de Gay Pride in Tel Aviv. Die is nog old school, voor en door nichten en neven en met leuke potten, poten en pannen. En misschien zien we Tunahan Kuzu daar nog wel met zijn beste dinnie Selçuk Öztürk. Die zijn dol op de Gay Pride in Tel Aviv en wezen burgemeester Femke Halsema daar van de week fijntjes op.

En misschien treden Bülent Ersoy en Tarkan, beiden fervent aanhanger der Grieks/Turkse beginselen, wel samen op met Dana International!