Spring naar de content
bron: ANP

Big Brother en commercie vermoorden amateurvoetbal

De Asser voetbalvereniging Achilles 1894 schijnt een naamswijziging te overwegen. Nu de KNVB heeft laten weten dat ze komende jaren zoveel mogelijk amateurvelden wil volhangen met camera’s leek Achilles 1984 gepaster. De voetbalbond is een samenwerking aan gegaan met Talpa, de club van John de Mol die het liefst van de hele wereld een grote televisiestudio zou maken. VoetbalTV, zoals de joint venture heet, gaat duizenden amateurwedstrijden uitzenden via een app. Het platform verkoopt zichzelf aan de buitenwereld als ‘het Facebook van het amateurvoetbal’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, spiegelt in de Volkskrant een wereld voor waarin opa’s in oma’s thuis via de tablet de verrichtingen van hun kleinkind volgen. En natuurlijk is het fantastisch voor die kinderen want: ‘Voor jongeren is het vaak: is het niet gefilmd, dan is het niet gebeurd.’ De hoogtepunten uit de wedstrijd kunnen achteraf gedeeld worden met vrienden. Daarnaast moeten de camerabeelden bijdragen aan vergroting van ‘de beleving’, een verhoging van het spelniveau en het terugdringen van agressie op het veld. Gelegenheidsargumenten die de belangrijkste reden, KNVB en Talpa willen geld verdienen over de rug van amateurvoetballers, moet verdringen. John de Mol, schathemeltjerijk geworden met de voyeurstelevisie van Big Brother, hoopt het concept te verkopen aan andere sporten en het buitenland.

Dat hiervoor de privacy van 1,2 miljoen voetballers en honderdduizenden supporters langs de amateurvelden wordt bepoteld is bijzaak. Wie lid is van de KNVB schijnt automatisch te hebben ingestemd met filmen van wedstrijden en bezoekers worden gewaarschuwd middels borden op het sportpark. We leven nu eenmaal in tijden waarin sommigen het vermogen van achteloos door een stad struinen niet bezitten, omdat de vakantieroute moet voeren langs de meest Instagramwaardige locaties. Amateurvoetballers die niet willen dat hun privacy wordt uitgemolken door hebben pech. ‘Als een individueel lid kan weigeren, wordt het praktisch onmogelijk om dit in te voeren”, zegt de directeur van VoetbalTV. Wat hij bedoelt: privacyklagers verhinderen de bond om geld te verdienen en moeten achteraf maar pogen de beelden te verwijderen.

Tragische vermarkting van amateurvoetbal

Als kelderklassevoetballer met matige motoriek kan ik alleen maar hopen dat mijn blunder gewist is, voordat deze over de wereld trekt. Voor je het weet zitten Johan Derksen en Gijp zich te verkneukelen om mijn gestuntel. Met camera’s rond de knollenvelden wordt iedere amateur een beetje prof. Straks juichen kleine jochies niet alleen als Ronaldo, maar tekenen ze met hun handen een beeldscherm in de lucht. Voetbalvaders kopen straks niet frietje voor het team, maar beginnen met tablet in de hand een verhaal over looplijnen, positionering en zonedekking. VoetbalTV is niet alleen het Facebook, maar ook de Wikipedia van het amateurvoetbal. Waar kroegdiscussies beslecht worden met harde Wikipedia-feiten, zullen camerabeelden ongenadig zijn voor de grabbelende keeper of de sjokkende middenvelder. Bierelftallen hoeven na de wedstrijd nooit meer te soebatten over wat er fout ging en hoe de 8-0 verloren wedstrijd eigenlijk best makkelijk gewonnen had kunnen worden.

Bierelftallen hoeven na de wedstrijd nooit meer te soebatten over wat er fout ging

Dat Talpa als commerciële onderneming geld probeert te verdienen is begrijpelijk, maar dat de KNVB het amateurvoetbal en haar leden zo gemakzuchtig vermarkt is tragisch. Alhoewel, wat kun je verwachten van een organisatie die ING als grootste sponsor van het (amateur)voetbal heeft? En die de sponsoring weigert ter discussie te stellen nadat de bank een schikking van 775 miljoen, 250.000 euro per amateurvoetbalverening, heeft getroffen wegens een witwasschandaal. Gelukkig maar. Kunnen de ING-reclameborden die overal langs de amateurvelden hangen straks prominent in beeld gebracht worden.

Lees ook dit stuk van Ton F. van Dijk: Wetteloosheid ING moet leiden tot vertrek Hamers