Spring naar de content

Geschakeerd portret van zondagskind Remco Campert

Een biografie van een schrijver die nog in het land der levenden verkeert, is (althans in Nederland) ongebruikelijk. Het zou de broodnodige kritische afstand van de biograaf tenietdoen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

In haar boek over onze grootste levende dichter Remco Campert maakt neerlandica Mirjam van Hengel juist handig van de springlevende aanwezigheid van haar onderwerp gebruik. Geregeld schetst ze de tastende gesprekken aan de keukentafel van Campert en diens echtgenote Deborah Wolf. Het vergeefse geheugengraven en het ontwarren van biografische feiten, anekdoten en schrijversverbeelding maakt ze zo tot bouwstenen van deze levensschets.

Het resultaat is een geschakeerd portret van dit zondagskind, deze geboren observator, deze sensitieve poëet die zich tot op hoge leeftijd misplaatst voelt in gezelschap, de blozer, de eeuwige vluchter. Mirjam van Hengel blijkt de ideale biograaf van Remco Campert. Zij heeft de benodigde belezenheid en literaire gevoeligheid om de tekst te verrijken met tal van passende citaten. Ze is genuanceerd en empathisch. Maar belangrijkste van al: ze heeft een prachtige, soepele pen.

Mirjam van Hengel
Een knipperend ogenblik
De Bezige Bij
€29,99

Onderwerpen