Spring naar de content

Harmens openhartig over alcoholverslaving

In 2014 publiceerde Erik Jan Harmens Hallo muur, een autobiografische roman over zijn alcoholverslaving. Nu volgt Door het licht, dat gelezen kan worden als het vervolg. Hierin beschrijft Harmens al even openhartig hoe het is om te leven zonder permanente verdoving. “Ik voel alles weer en dat is te veel, maar het is beter dan niets.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

In zijn vorige leven kon Harmens zich laven aan het geheim van zijn dubbelleven. In het donker kon hij zich verschuilen, doen alsof, een andere identiteit aannemen. In het licht is alles wat het is. Dat is prettig maar soms ook lastig.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Harmens beschrijft indringend hoe hij moet wennen aan de veelheid van indrukken in zijn alcoholloze bestaan. Als minnaar, als vader, als man, als vriend moet hij zichzelf opnieuw uitvinden.

Door het licht is een verzameling korte, column-achtige stukken, die behalve over het leven zonder drank gaan over de liefde en de dood. Dat zijn grote onderwerpen, maar Harmens houdt het klein en herkenbaar.

Erik Jan Harmens
Door het licht
Lebowski
€21,99