Max Pam: Vroeger was alles beter

Max Pam 20 sep 2018 Leven

De literatuur, natuur, onderwijs, seks – met al deze zaken was het een paar decennia geleden een stuk beter gesteld. Het Nederlandse landschap verrommelt, mannen lezen geen boeken meer en ironie wordt niet meer begrepen. Een inventarisatie.

Met het mooie weer maakte ik een tochtje door het Amsterdamse Bos. Daarbij werd ik aangereden door een fietsster die op haar telefoon aan het kijken was. Gelukkig had de buiteling voor mijn fiets en mij geen ernstige gevolgen, zodat wij ongedeerd onze weg konden vervolgen. Vanaf dat moment viel het me op dat bijna de helft van de fietsers zijn mobieltje in de hand heeft tijdens het rijden. Aandacht voor hun omgeving tonen zij niet.

Die groeiende gewoonte, zo bedacht ik, staat ook symbool voor de verdomming van de maatschappij. Moderne techniek die verdomming oplevert, dat vond ik – rationalist als ik probeer te zijn – eigenlijk een schokkende gedachte. Veel mensen kunnen zonder een tomtom de weg niet meer vinden, maar daarnaast missen zij ook nog eens de eenvoudige genietingen van de werkelijke wereld om hun heen. Ineens werd ik, al fietsend, overvallen door de overpeinzing dat vroeger alles beter was. De natuur, het onderwijs, de Nederlandse literatuur, noem ze maar op, al die dingen kunnen in de verste verte niet meer aan tippen aan hoe ik ze ooit heb gekend.

Vroeger zou ik die gedachte – of is het meer een gevoel? – als volkomen bespottelijk hebben weggelachen, als echt iets voor iemand die zelf ouder wordt. Maar nu was zij, voordat ik er erg in had, zonder een greintje ironie aan mijn brein ontsnapt. Oké, bracht ik tegen mijzelf in, je hebt toch de medische wetenschap, dat is een enorme vooruitgang geweest. Met die troost trapte ik verder en werd even verderop door een wielrenner bijna het ziekenhuis in gereden.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Reageer op artikel:
Max Pam: Vroeger was alles beter
Sluiten