Spring naar de content
bron: ANP

Eenzaamheidsambassadeur: ‘Ik heb me nog nooit eenzaam gevoeld’

Eén op de drie Nederlanders staat de komende week in het zonnetje. Vandaag begint namelijk ‘de Week tegen Eenzaamheid’ en eén op de drie Nederlanders voelt zich eenzaam. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Maar helpt zo’n bewustwordingsactie tegen eenzaamheid?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annemijn van Langeveld

Koningin Máxima opende vandaag de Week tegen Eenzaamheid tijdens het Nationaal Eenzaamheid Congres in Enschede. Ze sprak daar met verschillende vrijwilligers en verklaarde de week daarna tot geopend. De rest van de week staat met georganiseerde activiteiten en verschillende tv-programma’s geheel in het teken van aandacht vragen voor eenzaamheid.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Eenzaamheidsambassadeur Eric van der Burg strijdt tegen eenzaamheid

Eric van der Burg, eenzaamheidsambassadeur, is hier volop mee bezig. “Niet alleen deze week, maar de komende maanden speel ik een rol in de strijd tegen eenzaamheid. Er is nog een andere eenzaamheidsambassadeur ingesteld: Marianne van den Anker, wethouder van Rotterdam. Wij gaan alle Nederlandse gemeentes af: zij het zuidelijk deel en ik het noordelijk deel. Zo willen we door met lokale wethouders te spreken, tot lokale aanpakken komen.”

Die lokale aanpakken zijn ontzettend belangrijk. Op die schaal kan het probleem goed worden herkend. Van der Burg spreekt bijvoorbeeld over oplettende postbodes die merken dat de post niet meer wordt geopend, of over lokale supermarkten die tekenen van eenzaamheid opvangen. “Gisteravond heb ik een diner gehad waar de onder andere de Voedselbank aanwezig was, de Spar, de Albert Heijn, het van Goghmuseum en nog heel veel andere instellingen. Zij gaven allemaal aan: wij willen helpen. Zo moeten de plaatselijke Rabobank, de plaatselijke Albert Heijn, de plaatselijke sportvereniging en ga zo maar door, een passend plan van aanpak maken tegen de eenzaamheidsbestrijding.”

‘Zo’n week als deze is het begin’

Of dit soort initiatieven gaan helpen, is nog de vraag. “Ik wil ook niet zeggen dat we eenzaamheid kunnen oplossen, dat we eenzaamheid echt de wereld uit kunnen helpen”, zegt Van der Burg. “We kunnen wel de eenzaamheid bij bepaalde mensen wegnemen en de eenzaamheid van andere mensen verminderen. Ik geloof namelijk dat we echt iets kunnen doen aan het welzijn van heel veel Nederlanders. Zo’n week als deze is het begin.”

Of Van der Burg zelf een ervaringsdeskundige is op het gebied van eenzaamheid? “Nee. Ik heb me nog nooit eenzaam gevoeld in de betekenis van het woord eenzaamheid van nu. Maar ik weet wel hoe het is om ergens alleen in te staan. Ik ben natuurlijk politicus, dus ik weet maar al te goed hoe het voelt als anderen je niet steunen. Maar als mens, nee, als mens heb ik mij nog nooit eenzaam gevoeld.”

Ik heb me nog nooit eenzaam gevoeld in de betekenis van het woord eenzaamheid van nu

Onderwerpen