Spring naar de content

Hoe Baudet het debat won waaraan hij niet mee mocht doen

Ophef woensdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de ziekenhuissluitingen met minister Bruins van de VVD. Thierry Baudet van Forum voor Democratie eiste daarbij een hoofdrol voor zichzelf op. Niet vanwege zijn inhoudelijke bijdrage aan de discussie, maar juist omdat hij niet mee ‘mocht’ doen. Eensgezind steunden de aanwezige Kamerleden (van VVD tot en met 50PLUS) plaatsvervangend Kamervoorzitter Roelof Bisschop (SGP) om Baudet niet toe te laten tot het debat met de minister. Waar Baudet ogenschijnlijk met de staart tussen de benen de plenaire zaal moest verlaten, kwam hij echter geheel volgens plan als winnaar uit de strijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Wat gebeurde er precies? Tijdens het debat met minister Bruins, die op pijnlijke wijze duidelijk maakte dat je geen verstand hoeft te hebben van gezondheidszorg om toch minister te worden (1-0 voor Baudet en zijn kritiek op het partijkartel), meldde de fractievoorzitter van Forum voor Democratie zich onaangekondigd bij de interruptiemicrofoon. Met de vanzelfsprekendheid van een democratisch gekozen volksvertegenwoordiger – wat Baudet toevallig ook is – probeerde hij de minister aan een kritische vraag te onderwerpen.

Onderbroken door Bisschop

Daarop werd Baudet vrij bruut onderbroken door SGP-Kamerlid Roelof Bisschop, op dat moment de vervanger van Kamervoorzitter Khadija Arib. Bisschop wees Baudet erop, dat hij geen vragen mocht stellen aan de minister, omdat hij zich niet voor het ziekenhuisdebat had ingeschreven bij de Griffie van de Tweede Kamer.

Dit laatste is volgens het Reglement van Orde noodzakelijk om mee te mogen doen aan welk debat dan ook. Een Kamerlid dient van tevoren aan te geven dat hij gaat spreken. Een planningsdingetje, want alleen zo kan goed worden ingeschat hoeveel tijd er dient te worden ingeruimd voor een debat.

Relatieve nieuwkomer Thierry Baudet, had zich niet volgens de regels aangemeld en mocht dus niet deelnemen aan het debat. Maar daar legde Baudet zich niet niet zomaar bij neer. Hij hield zich van de domme en persisteerde demonstratief in zijn wens om de minister een kritische vraag te mogen stellen. Hij beriep zich op het feit, dat hij als “Kamerlid” toch gewoon vragen moet kunnen stellen.

Baudet hield zich van de domme en persisteerde in zijn wens om de minister een kritische vraag te mogen stellen.

Maar Bisschop was onverbiddelijk. Omdat Baudet zich echter niet terugtrok en vervolgens de discussie aanging over het noodzaak om in te schrijven voor een debat, een ‘gebruik’ dat volgens Baudet toch niet heilig was, legde de plaatsvervangend Kamervoorzitter de zaak voor aan de Kamer zelf en vroeg de aanwezige Kamerleden in feite om hun directe collega buiten het debat te houden.

Fleur Agema (PVV) was zich bewust van de val die zo werd opgezet en stelde tot twee keer toe kordaat dat het een beslissing was van de voorzitter – en van de voorzitter alleen – om Baudet alsnog toestemming te geven voor het stellen van vragen. Het was duidelijk dat de PVV-politica er weinig voor voelde om de zwarte piet te krijgen voor het weren van een collega-volksvertegenwoordiger uit het debat.

Daarop schoten de aanwezige andere Kamerleden voorzitter Bisschop te hulp. VVD’er Arno Rutte voorop. Men maakte in meerderheid duidelijk, dat er geen steun was voor Baudet om ondanks zijn administratieve overtreding alsnog mee te mogen doen aan het debat met minister Bruins.

‘Facebook momentje’

De laatste collega van Baudet die zijn mening over de kwestie mocht geven was Tunahan Kuzu (Denk). Hij liet lachend weten Baudet z’n ‘Facebook momentje’ te gunnen.

En daarmee sloeg Kuzu als enige de spijker op z’n kop. Want: Baudet weet heel goed wat de regels zijn. Maar hij profileert zich nadrukkelijk als de politicus die zich buiten de gevestigde orde opstelt en ziet daar zijn electorale kansen. Wanneer hij op z’n nummer wordt gezet door de voorzitter van de Tweede Kamer daarbij gesteund door volksvertegenwoordigers van alle andere partijen is dat ‘kat in het bakkie’ voor Baudet en zijn Forum.

Baudet weet heel goed wat de regels zijn.

De gespeelde onwetenheid met betrekking tot de regels, het schijnbaar onnozel aan de interruptiemicrofoon gaan staan, zonder te zijn ingeschreven voor het debat dient dan ook een hoger doel. Baudet weet heel goed dat er ‘politiek inhoudelijk’ weinig voor hem te halen valt in het debat.

Maar wanneer hij letterlijk door collega-Kamerleden wordt tegengehouden om te spreken is dat een krachtige boodschap aan zijn electoraat. Het is Thierry tegen de rest. Een beeld dat uitsluitend is bedoeld om te worden verspreid via sociale media als Facebook. Het bevestigt dat Thierry het onverschrokken opneemt tegen het politieke establishment. De administratief correcte collega’s die Baudet op grond van de regels zijn spreekrecht als volksvertegenwoordiger ontnamen, doen er goed aan de volgende keer niet met open ogen in deze val te trappen.