Spring naar de content
bron: ANP

Hoe jonger je eruitziet, hoe ouder je wordt

Een jong uiterlijk correspondeert met een hoge levensverwachting, terwijl mensen die er ouder uitzien dan hun leeftijd vaak jonger sterven – zo is gebleken uit onderzoek. Zorg dus door uw leefstijl aan te passen dat u er jonger uit komt te zien!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

Tijdens mijn opleiding tot arts kreeg ik in de eerste vier jaar een gedegen theoretische opleiding. Pas daarna deed ik tijdens de zogenaamde coschappen ervaring op met echte patiënten. Gelukkig erkennen steeds meer medische opleidingen dat het zinvol is theorie en praktijk al in een veel eerder stadium met elkaar in evenwicht te brengen. Een van de redenen is dat goed kijken naar het uiterlijk van patiënten een uitermate waardevol instrument is om de juiste diagnose te stellen.

Ik herinner me mijn eerste patiënt nog levendig, een man van circa vijftig jaar met maagklachten. Ik mocht hem ondervragen en onderzoeken, waarna een ervaren internist nog ‘even’ kwam kijken om vervolgens de waarschijnlijke diagnose te stellen.

Uiteraard deed ik mijn uiterste best bij mijn eerste patiënt, en ik ondervroeg en onderzocht hem zo zorgvuldig mogelijk. Uiteindelijk had ik een lange lijst met mogelijke diagnoses om met de internist te bespreken, waarvan maagzweer de meest waarschijnlijke was. De tweede optie was chronische gastritis (ontsteking van de maagwand) en de derde maagkanker. Na het binnenroepen van de internist had deze minder dan vijf minuten nodig om zich op de hoogte te stellen en de noodzakelijke vervolgonderzoeken aan te vragen.

Eenmaal buiten de kamer waar de patiënt zich aankleedde, vroeg de internist of ik het gezien had. “Wat bedoelt u?” vroeg ik, niet begrijpende waaraan hij refereerde. “De man heeft kanker,” hoorde ik de internist stellig zeggen. “We gaan meteen een röntgenonderzoek aanvragen om te kijken hoever het is gevorderd en of er uitzaaiingen zijn.” Ik was stomverbaasd. In een oogwenk had de internist gezien wat ik volledig gemist had, ondanks mijn vastberadenheid de man goed te ondervragen en te onderzoeken. De patiënt was namelijk sterk vermagerd, zag er slecht uit en had een enigszins gele huidskleur – zichtbare kenmerken die samen met zijn maagklachten en gebrek aan eetlust onmiddellijk een grote verdenking op maagkanker met zich meebrachten. Ik had meteen de belangrijkste les uit mijn hele opleiding geleerd, en die was dat je ongelooflijk veel te weten komt over mensen door gewoon naar ze te kijken.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Onderwerpen