Spring naar de content
bron: ANP

Ed Nijpels: ik sliep met Edwin Evers voor een beter klimaat!

Ik volg Eduardus Hermannes Theresia Maria Nijpels (Den Helder, 1 april 1950) al mijn hele hoernalistieke leven, als een luis in zijn pelsjas. Of hij echt bont draagt, weet ik niet maar ik sluit zulks niet uit omdat Ed hilarisch ijdel is. Zo mogelijk nog ijdeler dan Liberace.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

In de wachtkamer van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst aan de hoofdstedelijke Groenburgwal bladerde ik eens door een glossy en daar stond warempel ons Edje te pronken met zijn verzameling klokkies. Ik heb daar geen verstand van maar het zal wel allemaal zooi van Rolex zijn geweest. Hij spaarde die klokkies en dat vond ik een veeg teken. Klokkies zijn voor criminelen die hun zwart geld niet op een fatsoenlijke manier kunnen witten en voor stomme kerels die om de wereld zeilen.

Ik heb één keer een horloge gekregen en wel van mijn dierbare ouders toen ik op mijn achttiende ging studeren bij Schoevers in Arnhem. Al na twee uur kreeg ik polsschurft onder het goedkope synthetische horlogebandje en heb ik het monsterlijke geschenk in de prullenbak gesmeten, ergens in het Spijkerkwartier, tussen de gevulde kapotjes en de heroïnespuiten. Daar waar ie thuishoorde want tijd is een sociale constructie, uitgevonden door de witte man en enkel bedoeld om de horigen in het gareel te houden, middels prikklokken en anders met zwepen.

Nijpels is veel maar het laatste waarmee ik hem associeer, is een beter milieu. Niet voor niets kent gans het land hem als Edje Raketje vanwege zijn voorliefde voor enorme Amerikaanse kruisraketten. De onvergetelijke Henk Spaan en Harry Vermeegen (waar zijn ze gebleven) hebben Nijpels schitterend gepersifleerd en vereeuwigd in dit prachtige lied.

Trots als een pauw en met een gros veren in de bips geprikt door een euforische en zelffeliciterende Tweede Kamer, gaat Edje Raketje vandaag het klimaatakkoord presenteren. Daarom heb ik de afgelopen nacht zitten vorsen naar zijn bonte verleden. Gelukkig was ik nog nooit in Bergen op Zoom maar daar kennen ze Edje goed, getuige deze geestige column van dorpsomroeper Baardwijk.

Ed Nijpels gefileerd door Theo Joekes

Een van mijn weinige rolmodellen in politiek Den Haag was, samen met Boer Koekkoek en Molly Geertsema, Theo Joekes van de VVD. Hij was een soort mr. Hiddema avant la lettre. Altijd picobello gekleed, peperdure Italiaanse schoenen, een hoornen bril, altoos een kwak haarpommade door de guitige kuif gesmeerd en vol grappen en kwinkslagen, met een Engels gevoel voor understatement. Hij schreef ook politieke thrillers: Moord in de Ridderzaal (1980), Moord op De Horst (1981), Moord aan het Voorhout (1981), Moord in vijfvoud (1982) en Klavertje moord (1986).

Enfin, ik interviewde hem in de stinkhete zomer van 1995 naar aanleiding van een column in Trouw waarin hij Ed Nijpels fileerde. Joekes woonde op stand in Den Haag en deed tot mijn verbazing open in boxershorts en een t-shirt en vond het geestig dat ik zei dat ik geshockeerd was door dit decorumverlies. Ik dronk 12 blikjes bier leeg en toen ik wegging zei Joekes: “Mijnheer van Amerongen, ik heb die Ischa Meijer eens over de vloer gehad, die was heel erg, maar u slaat alles.” En hij gaf me een knipoog, en toen was ik eventjes heel blij.

“Nijpels had kort voor Joekes bewuste column in NRC Handelsblad zijn ernstige bezorgdheid uitgesproken over de manier waarop Frits Bolkestein in de partij omging met het vreemdelingenvraagstuk. Joekes schreef dat Nijpels nog een rekening te vereffenen had met Bolkestein, die na de liberale verkiezingsnederlaag in mei 1986 geen spaan heel had gelaten van het beleid van Nijpels. Maar Joekes, die het opneemt voor Bolkestein, had zelf nog een appeltje te schillen met Nijpels. Nijpels had getracht Joekes van de kandidatenlijst af te laten gooien vanwege diens onpartijdige optreden in de parlementaire-enquetecommissie die een onderzoek instelde naar het RSV-debacle. Dateerde Joekes’ aversie tegen Nijpels nog uit die tijd?

Joekes: ‘Ik ben absoluut niet rancuneus. Nijpels heeft de VVD echter buitengewoon veel kwaad gedaan. Hij heeft dertien jaar lang gif gespoten in de partij. Nijpels heeft mij destijds in de RSV-enquete gestopt met de gedachte dat hij mij zo wel kwijt zou raken, omdat het een linke zaak zou worden. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor want het was erg leuk werk. Maar hij is mij niet kwijtgeraakt, al had het weinig gescheeld. Het kwart miljoen voorkeurstemmen dat ik kreeg, is daarna geanalyseerd door onze partijsecretaris. Voor een belangrijk deel waren het anti-Nijpels-stemmen, van mensen die in de gaten hadden wat er aan de hand was. En natuurlijk omdat ik in de enquete mijn nek had uitgestoken. Hij heeft mij met dingen gedreigd, dat zou je niet durven weergeven.

Hij heeft geen enkele mensenkennis, geen enkel politiek idee. Nul komma nul. Ik heb hem nooit over enig politiek onderwerp horen praten. Edje had echter maar een doel: de glorie van Edje. Ik had Nijpels een keer een zeer vervelende mededeling te doen over Sevaal, de ambtelijk secretaris. Ik had gehoord dat Sevaal een komplot wilde smeden. Ed nodigt mij vervolgens uit in een van de bovenkamers van restaurant Royaal. Of ik daar vooral maar niet tegelijk met hem binnen wilde komen. Zegt Nijpels tegen mij: jij bent de enige die mij de dingen recht in het gezicht durft te zeggen. (Verontwaardigd:) Durft te zeggen, wat een snotaap. Ik ben niet bang voor hem, dat is zijn probleem. Omdat ik van de leeftijd van zijn vader ben. Edje lijdt heel duidelijk aan een hevig vaderconflict. Zijn vader was voorzitter van zijn eigen gemengde fractie in Bergen op Zoom. Edje is daar op eigen kracht raadslid geworden, buiten zijn vader om. Dat wijst erop dat je je plaats niet weet. Hij heeft het ook altijd over zijn vader, nooit over zijn moeder.”

Ik hou niet zo van psychologiseren dus ik ga de ingewikkelde relatie die Edje met zijn moeder had of heeft niet uitspitten. Wel vind ik het raar dat hij twee keer met een juffrouw trouwde. Vroeger heette zoiets een carrièrehuwelijk. Toen ik correspondent was in Israël, moest Ed daar een keer optreden voor de 3 stokoude leden van de VVD-afdeling in Tel Aviv (die bestaat echt). Edje bivakkeerde in een suite in het Hilton en ik kende de Nederlandse baas van dat hotel erg goed. Hij was op zeer overtuigende wijze de Griekse beginselen toegedaan en kende Edje van vroeger ‘uit het milieu.’ Ze stonden ‘s avonds op het balkon van de suite en keken naar het aangrenzende Onafhankelijkheidspark, de grootste cruiseplek van de Levant. Ed zei toen tegen de baas van het Hilton: goh, wat een gezellig parkje, ik ga maar eens een luchtje scheppen daar! Ik meen dat mijn vriend de hotelbaas ook nog de Spartacus Gay Guide op het nachtkasje van Ed zag liggen, maar dat kan verdichting zijn. Enfin, deze anecdote zegt zoveel over Edje Raketje, dat ik meteen snapte waarom hij de relatie met Linda de Mol had gefabuleerd.

Daarom zal het mij niks verbazen dat Edje, dronken van klimaatakkoord, vanavond in RTL Boulevard zal zeggen dat hij met Edwin Evers op Mykonos was maar dat wij daar geen rare gedachten bij moeten hebben. Alles voor de aandacht en de glorie van Edje! En dat een totaal ongeloofwaardige, immorele valse stokebrand als Nijpels nu pronkt met het klimaatakkoord, is symbolisch voor moraal der Nederlands politiek.