Spring naar de content
bron: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Nederland kan binnen enkele decennia tabaksvrij zijn

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid streeft naar een eerste rookvrije generatie Nederlanders in 2040. Mogelijke maatregelen zijn onder meer duurdere pakjes en een einde aan rookruimten. Is dit doel haalbaar of zal het een luchtkasteel blijken? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Evi Timp

Voor: Bénédicte Ficq

Wanneer rookt Nederland zijn laatste sigaret?
“Ik heb geen glazen bol, maar ik hoop zo snel mogelijk. Het zal even duren, want de tabaksindustrie heeft ons jaren wijsgemaakt dat roken heel normaal is. Maar het is natuurlijk zwaar verslavend, kankerverwekkend en dodelijk. We vinden het in Nederland vanzelfsprekend dat voedsel en waren aan bepaalde eisen moeten voldoen, maar de tabaksindustrie mag ongestoord haar gang gaan. Dat is raar en dat mag weleens doordringen tot de wetgevers. Dit soort producten moet verboden worden.”

Ontneemt u de rokers daarmee niet hun keuzevrijheid? 
“Het zou een vrije keus zijn als er niet alles gedaan was om het zo verslavend mogelijk te maken. Maak een sigaret die niet verslavend is en dan mag iedereen roken, zoveel als-ie wil. Maar dan zou niemand meer roken, want je rookt alleen omdat je verslaafd bent. Mensen moeten beseffen dat ze allemaal voor de gek worden gehouden door de ijzersterke tabakslobby. Ik ben juist vóór het beschermen van de roker: iedereen die nu nog verslaafd is, zou een voorschrift voor gratis sigaretten moeten krijgen van de apotheek.”

Wanneer rookte u uw laatste sigaret?
“Ik ben dertig jaar verslaafd geweest — inmiddels zestien jaar clean — en ik heb nog iedere dag zin in een sigaret. Zo erg is die verslaving. Ik ben gewoon een afgekickte superjunk die nu pas beseft wat tabaksbonzen de roker aandoen.”

Ficq is advocate die de tabaksindustrie wil vervolgen

Tegen: Jan Hein Sträter

Waarom zal de sigaret nooit verdwijnen in Nederland?
“Dat is voor ons ondenkbaar, omdat heel veel mensen plezier beleven aan het roken van tabak. Waarom zouden we dat verbieden of onmogelijk maken? Die mensen doen dat gewoon graag.”

Snapt u de zorgen van staatssecretaris Blokhuis?
“De staatssecretaris van Volksgezondheid zou geen knip voor de neus waard zijn als hij niet met maatregelen kwam om het tabaksgebruik te ontmoedigen. Roken is slecht voor de gezondheid, punt. Maar veel mensen maken een andere afweging en dat komt door met het genot dat een rokertje hun kan bieden. Sommige maatregelen steunen wij: bijvoorbeeld die om roken tijdens de zwangerschap tegen te gaan. Maar deze staatssecretaris komt ook met maatregelen als neutrale verpakkingen. Het enige wat je daarmee doet is de industrie, de roker en de handel een beetje pesten. Ze maken het lastiger, duurder en ingewikkelder, zonder dat het iets oplevert voor de volksgezondheid.”

Hoe ziet u de toekomst van de roker?
“Er is sprake van een afnemende trend, maar nogmaals: helemaal verdwijnen gaat het niet. Daarom zou de overheid blij moeten zijn met onze heel serieuze, volwassen en legale industrie. Wij voldoen aan de vraag en respecteren ondertussen alle regels en voorschriften. Anders laat je de tabaksindustrie over aan smokkelaars en georganiseerde criminaliteit.”

Stäter is directeur van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK)