Spring naar de content
bron: Robin Utrecht/ANP Foto

Dominee Don Arturo veegt bips af met Nashville-verklaring

De weleerwaarde collega-dominees die het Nashville-schotschrift ondertekenden, zijn zich wild geschrokken van de woedende reacties van D66, Bij1, Nida (het Rotterdamse zusje van Hamas), DENK en de rest van mohammedaans Nederland. De keurige Dienaren van het Goddelijke Woord werden uitgemaakt voor dominante, buitensluitende, chauvinistische witte cis-genders vol giftige masculiniteit en wat dies meer zij en nu gaan zij het ‘homohaatpamflet’ opnieuw bestuderen, schrijft Arthur van Amerongen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Een aantal van de tweehonderd ondertekenaars van het Nashville-pamflet ken ik van de knusse Meet & Greets van het Werkverband van Queer Theologen. Die bezocht ik puur uit zakelijke overwegingen omdat ik als gediplomeerd hebraïst heb meegewerkt aan de bestseller Onder de regenboog: De bijbel queer gelezen. Het wemelt in het Goede Boek van de homofiliteiten, al dan niet latent.

Overigens heb ik de samenstellers van de LGBTIQ-bijbel voor een enorme canard weten te behoeden. Ze hadden Onan, de uitvinder van het masturberen, namelijk in het lijstje Bekende Homofiele Rolmodellen in het Oude Testament gezet, tussen David, Jonathan, Simson en zijn zeer lesbische dinnie Delila. De goede Onan was echter een keiharde hetero, zoals overduidelijk blijkt uit deze verzen in de schitterende Statenvertaling:

Toen zeide Juda tot Onan: Ga in tot uws broeders huisvrouw, en trouw haar in uws broeders naam, en verwek uw broeder zaad. Doch Onan, wetende, dat dit zaad voor hem niet zoude zijn, zo geschiedde het, als hij tot zijns broeders huisvrouw inging, dat hij het verdierf tegen de aarde, om zijn broeder geen zaad te geven. En het was kwaad in des HEEREN ogen, wat hij deed; daarom doodde Hij hem ook.

De queer theologen zeiden tegen mij: Don Arturo, dat is toch een spijkerharde bewijs van de homofiliteit van Onan.

“Ja,” zei ik, “als je zo doorredeneert zijn de twaalf discipelen ook van de verkeerde kant, want wie kent dit rijmpje niet: en Jezus zei tot de apostelen, trek uw broeken uit en gaan worstelen. Misschien was die schoonzus van Onan gewoon heel lelijk. Wat zijn jullie toch erg met jullie op hol geslagen gaydars! Straks gaan jullie nog beweren dat Liberace homofiel was!”

Enfin, ik zag dus dat diverse queer theologen het ‘homohaatmanifest’ hadden ondertekend. Ik zag ook een andere bekende naam: een dominee van de Bible Belt die ooit als student theologie kostganger was bij mijn ouders. Hermanus was actief lid van Daniel, de jongelingenvereniging van de SGP, kwam uit de Alblasserwaard en leek sprekend op Balkenende, qua bril en bloempotkapsel. Een vrome kloot dus. Ik was het huis al uit en Hermanus bewoonde mijn jongenskamer. Het rook er naar Russisch leder, zweetsokken en oud en vers zaad. Ik vond het maar een gluiperd en ben eens in mijn oude bureau gaan snuffelen, dat Hermanus nu gebruikte. Nou, dat zat bomvol vunzige homoporno, ik bespaar u de details maar de eigentijdse Onan bewaarde alle proppen Kleenex waarin hij zijn zaad had gespoten in mijn bureau. Ik kan best wel tegen vieze luchtjes maar ging bijna van mijn stokje toen ik dat zaaddressoir opende.

‘In de darkrooms van Jeruzalem werd tenminste vrede gesloten tussen jood en mohammedaan.’

Later werd Hermanus dominee ergens bij Ridderkerk. Telkens als ik Balkenende zie, denk ik aan Hermanus. En aan Rouvoet, Leerling, Segers, Boer Koekkoek en andere gereformeerden die wellicht de kat in het donker knijpen of knepen.

Mijn liefste maatje en wapenbroeder Conny Mus (dat zijn herinnering tot een zegen mag zijn) maakte voor hij bij het nieuws van RTL4 ging werken, een aantal programma’s voor de Evangelische Omroep. Die zijn hilarisch, want Mus was toen broodmager en had een soort Hans Klok-kapsel. Allerlei EO-coryfeeën bezochten oom Connie maar wat graag in zijn schitterende huis in Ein Kerem, een prachtige buitenwijk van Jeruzalem. Eentje, ik ga zijn naam niet noemen, vroeg vijf minuten na aankomst of Mus wat schandknapen kon regelen.

Mus en ik kwamen regelmatig in de talloze homobarretjes van de Heilige Stad, want daar kon je nog lachen. In de darkrooms werd tenminste vrede gesloten tussen jood en mohammedaan. Conny hoorde van die meneer van de Gay O dat de helft van zijn collega’s in Hilversum actief de herenliefde bedreef, al dan niet op de baan of de zogeheten HOP (homo-ontmoetingsplaats). Ik vond dat best veel, omdat normaliter slechts tien procent van het mensdom poot of pot is. U kunt dus zelf uitrekenen hoeveel van de ondertekenaars van de Nashville-verklaring ‘ook zo zijn’.

‘Als ze opnieuw met dat schotschrift komen, publiceer ik de namen van de 25 theologen en dominees die heel goed de weg kennen in Sodom & Gomorra.’

Onlangs verklapte ik hier dat ik eventjes in Kampen woonde. Zeker de helft (ik hield dat bij in een schriftje) van de theologen daar worstelde met hun seksualiteit of waren de Griekse beginselen reeds toegedaan. Ze vertoonden zich graag in het gezelschap van de bekendste Kampenaar: toneelspeler Henk van Ulsen aan wie ik ook nog kennis had. Oom Henk had het uitgevonden en verbeterd!

Later heb ik in een vlaag van verstandsverbijstering een half jaar katholieke theologie aan de Keizersgracht te Amsterdam gestudeerd. Een aantal medestudenten liep de deur plat van de Argos, een gevreesde lederbar in de Warmoesstraat. Sommigen zag ik zelfs in een ongemakkelijke houding in de sling (een soort homohangmat) geswingd worden. ‘s Anderendaags zaten ze weer te zwatelen en te prevelen tijdens het college Symboliek van het Kruis. Zo heette dat college echt, ik verzin het niet.

Ach: wie zonder zonden is, werpe de eerste steen. Ik was ook een viezerd hoor, in die gore jaren tachtig. Ik vond lang niet alle spelletjes in de kelder van de Argos esthetisch maar nooit zal ik op basis van een sprookjesboek zoiets natuurlijks als homoseks verwerpen. En dat is precies wat die pikkenbazen van het Nashville Homohaatmanifest doen.

Ze zijn gewaarschuwd: als ze opnieuw met dat schotschrift op de proppen komen, publiceer ik de namen van de 25 theologen en dominees die heel goed de weg kennen in Sodom & Gomorra. Dat ‘s Heeren zegen op u daal, mannenbroeders.

Onderwerpen