Spring naar de content
bron: Foto:Marcelle Bartels

Welk spel speelt Petry in zijn interessante ideeënroman?

Kunnen wij de wereld beter maken? Dit is een van de centrale vragen die Yves Petry behandelt in zijn interessante ideeënroman De Geesten. De hoofdpersoon, een arts die in Afrika werkt, stelt ‘het aanstellerige theater van de goedheid’ genadeloos aan de kaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

De hoofdpersoon van de nieuwe roman van Yves Petry, in 2011 Librisprijs-winnaar met De maagd Marino, heet Marc Oostermans. Wie enigszins in de letteren is ingevoerd, vermoedt een knipoog naar de Vlaamse criticus Marc Cloostermans. Zeker als Petry even verderop een tweede belangrijk personage introduceert, de arts Jeroen Ullings. Inderdaad, dat lijkt verdacht veel op de Nederlandse literatuurcriticus Jeroen Vullings.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat voor spelletje speelt Petry hier? Zowel Cloostermans als Vullings hebben zich in het verleden kritisch uitgelaten over Petry’s werk. Met name zijn vorige roman, Liefde bij wijze van spreken, kon bij hen niet op een erg warm onthaal rekenen. Vullings noemde het een ‘onevenwichtig’ boek vol ‘kitscherig drama’. Cloostermans was genuanceerder, hij vergeleek de roman als een vliegtuig in een luchtzak: ‘het gaat op en neer’.

Het is niet mijn gewoonte stil te staan bij de oordelen van collega’s. Een criticus reageert op een boek, en niet op een andere criticus. Maar in dit geval kan ik er niet omheen. Ook omdat De Geesten een vervolg blijkt te zijn op Liefde bij wijze van spreken. Of liever, het is een soort literaire spin-off. Ging de roman uit 2015 over een complexe driehoeksverhouding tussen de broer en zus Jasper en Kristien Fielinckx en hun homoseksuele jeugdvriend Alex, in De Geesten introduceert Petry de ex van Kristien, Mark Oostermans.

Lees het complete stuk via Blendle.

Onderwerpen