Spring naar de content
bron: ANP

DENK voert doortrapte guerillacampagne tegen de pers 

De partij DENK eiste dinsdag een rectificatie van HP/De Tijd, omdat een (satirische) column van Arthur van Amerongen ‘nepnieuws’ bevatte. Ook maakte Tunahan Kuzu stampij in de ochtendshow van WNL, omdat hij daar geen plaats mocht nemen als gasthoofdredacteur. Vorige week onthulde Fidan Ekiz dat DENK druk uitoefent op de NTR over de programmering van De Nieuwe Maan. Gaat het om losstaande gebeurtenissen, of voert de partij een campagne tegen de media in plaats van zijn politieke tegenstanders?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Berend Sommer

Met nog twee weken te gaan voor de verkiezingen van de Provinciale Staten, weet de beweging DENK zichzelf op de kaart te zetten als vijand van de media. De partij, goed voor drie zetels in de Tweede Kamer, ziet zichzelf keer op keer in het verdomhoekje. Overigens heeft DENK nooit een goede relatie met de pers gehad: kranten werden geweerd bij partijbijeenkomsten.

Dinsdag schreef Serkan Soytekin, persvoorlichter van DENK, op hoge poten naar HP/De Tijd. DENK eiste een rectificatie voor de column van Arthur van Amerongen. De column in kwestie had de titel ‘DENK eist alcoholverbod tijdens Carnaval’. Met name de kop is de steen des aanstoots. Kortom, een pure vorm van nepnieuws.

Ook deed Soytekin zijn beklag over Van Amerongen, die bij het schrijven van zijn column geen wederhoor heeft toegepast. Dat Van Amerongen, berucht om zijn boutades over toekomstvoorspellingen, drank en drugsgebruik geen nieuwsberichten schrijft, was DENK kennelijk ontgaan. De partij sluit een gang naar de Raad voor Journalistiek niet uit. 

HP/De Tijd is niet de enige die door DENK bedreigd wordt met de knoet. Vorige week onthulde Fidan Ekiz, presentatrice van De Nieuwe Maan, dat DENK de NTR heeft benaderd om invloed uit te oefenen op het programma. “Dit is intimidatiepolitiek,” zei Ekiz tegen Eva Jinek. “De partij DENK wil ook echt in gesprek gaan met de NTR om te praten over de koers van De Nieuwe Maan.De Nieuwe Maan is een programma dat zich richt op de multiculturele samenleving. Volgens DENK wordt de kijker aangepraat dat die gemoeid gaat met veel problemen. 

Opmerkelijk is ook dat DENK-leider Tunahan Kuzu openlijk de confrontatie aanging bij Goedemorgen Nederland van omroep WNL. Kuzu was gebruuskeerd, omdat hij als enige fractievoorzitter niet was uitgenodigd om voor gasthoofdredacteur te spelen. De presentatrice liet weten dat dit gebeurd was uit ongenoegen over de manier waarop DENK zich bemoeide met De Nieuwe Maan. Kuzu zelf suggereerde dat het te maken zou hebben met zijn etnische achtergrond. De partij ging op zijn sociale mediakanalen aan de haal met het fragment, en beweerde WNL te hebben ‘ontmaskerd’ als ‘baggeromroep’ die ‘de puurste vorm van riooljournalistiek’ bedrijft. “Het is hun businessmodel,” zegt WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes, “ze willen kapitaliseren op een bewuste actie, bij hun achterban doet dit kennelijk goed.”

Is het toeval dat deze aanval van DENK op de media een paar weken voor de verkiezingen plaatsvindt? Het heeft veel weg van een campagnestunt. De keuze is ook niet onlogisch: het beschuldigen van de media is goed voor extra aandacht. Kuzu is vanwege zijn ruzie al de hele dag trending op Twitter. Dit soort relletjes wekken doorgaans meer interesse dan de vraag of er wel of geen extra snelweg om de Wieringermeer heen gebouwd moet worden. 

In principe is met slimme campagnes weinig mis, maar in dit geval gaat het te ver. De ondertoon van deze handige aanval op de media is namelijk dat de media moeten stoppen met onwelgevallige berichtgeving over de politieke partij. Hierbij worden alle middelen uit de kast gehaald: het opzettelijk verkeerd interpreteren van columns, het benaderen van redacties die onwenselijke items maken, het kapen van televisieprogramma’s. Wat een doortrapte en onsympathieke manier om zieltjes te winnen.

Onderwerpen