Spring naar de content
bron: ANP

Publiek intellectueel Bernard-Henri Lévy zoekt Europa

De veelgeroemde Franse publieke intellectueel Bernard-Henri Lévy, ook wel bekend als BHL, vereert Nederland in maart met een bezoekje. Hij speelt een monoloog over de EU: Looking for Europe. Wat is volgens hem de oplossing voor de huidige Europese malaise? ‘Dat weet ik niet. Ik ben maar een schrijver.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Berend Sommer

Europa moet gered worden van de populistische en fascistische hordes. En snel ook. Voor die grootse taak heeft rocksterfilosoof Bernard-Henri Lévy zich gesteld. BHL, zoals zijn naam in Frankrijk wordt afgekort, geeft daarvoor een eerste aanzet met een theatertournee door Europese steden. Het stuk heet Looking for Europe.

Steevast is de Franse filosoof in brandhaarden van de wereld te vinden, om zich belangeloos in te zetten voor de goede zaak. Onlangs pleitte hij nog voor soevereiniteit voor de Koerden. Hij lobbyde in 2011 bij Sarkozy voor bombardementen op Libië, wat leidde tot de lynchpartij op Muammar Kadhafi en tot onoplosbare chaos in de regio. Ook was hij in Oekraïne op het Maidanplein (2014); kort daarop brak er een burgeroorlog uit. Kortom, wanneer de nood het hoogst is, komt BHL. Daarom is het saillant dat hij zich nu opwerpt als voorvechter van de Europese Unie.

De steenrijke Bernard-Henri Lévy is een icoon van Frankrijk. Al jaren voorziet de geëngageerde filosoof talkshows, kranten en debatten van reuring. Herkenbaar aan een wufte maar tijdloze coiffure, donkere pakken over een wit en diep gedecolleteerd overhemd.

Lévy schreef dozijnen boeken en plaatste zich daarin nadrukkelijk als een adept van de allergrootste Franse intellectuelen en schrijvers. Een greep uit zijn werk: Le siècle de Sartre (over Jean-Paul Sartre), L’esprit du judaïsme (een knipoog naar Chateaubriands Le genie du christianisme), Les derniers jours de Charles Baudelaire, Ennemis publics (een briefwisseling met Michel Houellebecq). In februari verscheen zijn jongste werk: The Empire and the Five Kings, over de neergang van de Verenigde Staten als dominante macht op het wereldtoneel en de daarmee gepaard gaande geopolitieke turbulentie.

Lees de rest van het artikel via Blendle.

Onderwerpen