Spring naar de content

Ik ben de benoemer, het redelijke midden

Ik ben neutraal. Mijn mening is als Zwitserland. Ik ben normaal, middle of the road. Ik geef dus ook eigenlijk geen mening, ik verwoord alleen alle dingen die iedereen zo’n beetje vindt. Mijn mening is het uitgangspunt. Het startpunt van de vragen. Ongekleurde vragen, begrijpt u. Volledig objectief, omdat mijn ervaring een en dezelfde is als de algemene, voor iedereen geldende ervaring. Als uw ervaring een andere is, dan bent u degene die afwijkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Meredith Greer

Ik ben het redelijke midden. Altijd redelijk, en gematigd. Waar rook is, zal in mijn mening altijd toch wel een beetje vuur zijn. En waar twee kijven, hebben er in mijn optiek altijd twee schuld. Dus als er een groep is die zegt dat alle Marokkanen het land uit moeten, en een andere groep is die zegt dat ze gelijke behandeling onder de wet willen, dan ga ik op zoek naar het midden. Naar het redelijke compromis. Wanneer een partij zegt dat de aarde plat is, en iemand anders zegt wetenschappelijk bewijs te hebben voor het tegendeel, dan lijkt dat me een mooie gelegenheid om hen tegenover elkaar te zetten in een debat. Both sides!

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Ik ben de norm. Dus als onderwerpen niets met mij te maken hebben, zijn ze pas relevant wanneer ik ze voor het eerst ontdek. Ik ga er dan ook vanuit dat mijn verwondering en verbazing algemeen geldend zijn. Dat mijn gebrek aan achtergrondkennis over het onderwerp alleen maar betekent dat het een heel erg obscuur, of exotisch ding is dat ik voor het eerst ga bespreken. Een soort Christopher Columbus ben ik eigenlijk. Voordat ik langskwam, bestond de wereld nog niet.

Omdat ik zo objectief, kleurloos en neutraal ben, kan ik mensen interviewen over onderwerpen die mij aan het hart gaan, zonder dat iemand zich afvraagt of ik wel kritisch kan zijn. Mijn voorkennis, levenservaring, en voorkeuren hebben namelijk geen enkele invloed op de vragen die ik stel, of de onderwerpen die me interesseren. Dat is een soort superkracht die ik heb. Anderen die mijn ervaringen voorkeuren en voorkennis niet delen, kunnen misschien wel een interessant perspectief hebben. Maar neutraal worden ze nooit. 

Als ik boeken schrijf, vol mensen die net zo zijn als ik, en die zich bezighouden met dingen die ik interessant vind, dan is dat literatuur. Dan bied ik inzichten in la condition humaine. Dan zijn mijn observaties voor iedereen relevant. Wie schrijft over mensen en dingen die verder van mij afstaan, schrijft niche boeken. 

Omdat ik zo neutraal ben kan dus ook heel goed de vorm loskoppelen van de inhoud. Vorm, stijl, uitvoering, argumentatie – ik ben er een expert in. Wat er inhoudelijk gezegd wordt, daar ga ik niet over. Daar heb ik geen mening over. Of misschien vind ik het wel een beetje extreem allemaal, maar daar dan inhoudelijk een grens op stellen, dat vind ik dan ook weer te ver gaan.

Wie het niet met mij eens is, heeft zich niet ingelezen of mij gewoon niet goed begrepen. Wanneer ik het ergens niet mee eens ben, is het vaak ook slecht beredeneerd, kwalitatief ondermaats of slecht geschreven. Toevallig, hoe die dingen eigenlijk altijd samen gaan. 

Ik speel graag advocaat van de duivel. Omdat ik zo neutraal ben, ben ik namelijk ook in staat om argumenten van alle kanten te bekijken. Ik ben altijd de objectieve buitenstaander die vanuit een hoog metaniveau het gehele maatschappelijke debat kan analyseren. Wie mij aanspreekt op mijn onderdeel in die maatschappij, reduceert mij tot een categorie. Discrimineert mij. 

Dat stuit me tegen de borst, want alleen ík ben immers in staat om boven al die categorieën uit te stijgen. Ik ben tenslotte degene die categoriseert, die analyseert. Ik ben de benoemer, de ontdekker en de naamgever der dingen. 

Ik heb geen emoties, ik ben gepassioneerd. Ik ben niet bazig of haantje de voorste, ik vertoon gewoon leiderschapskwaliteiten. Ik ben niet bitchy, ik toon ambitie. Ik ben niet arrogant, ik ben zelfverzekerd. Mijn expertise staat niet ter discussie.

Ik ben gematigd. Ik ben de norm. Ik ben neutraal. Ik ben het redelijke midden. 

U bent aan het einde gekomen van mijn laatste column voor HP/DeTijd. Niet gevreesd, waarde lezers, u zult mijn gematigde meningen, afgewogen analyses en redelijke observaties vanaf nu op andere podia tegenkomen. Als u op de hoogte wilt blijven, kan dat hier en hier  . Het was mij een waar genoegen.

Onderwerpen