Spring naar de content

Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Mijn beste werk moet ik nog schrijven’

Een waanzinnig succes heeft Ilja Leonard Pfeijffer (51) behaald met Grand Hotel Europa. En de roman vliegt ruim vier maanden na publicatie nog steeds de winkels uit. Vanuit Genua lijkt hij Nederland beter dan ooit te doorzien. Een openhartig gesprek over zijn schrijverschap, de migratieproblematiek en de glorieuze toekomst van de literatuur. ‘DWDD? Fuck them.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

Het Boekenbal, dat voor de meeste buitenstaanders dodelijk saaie, maar zeer geliefde en befaamde insidersfeestje van grachtengordelpubliek, BN’ers, vermaarde, minder bekende en totaal obscure schrijvers, en allerhande gemeen volk dat zonder felbegeerd kaartje naar binnen wil, ligt weer achter ons. 

Onze held – net genomineerd voor de prestigieuze Italiaanse Premio Strega Europeo 2019 met La Superba; voor Grand Hotel Europa zijn de vertaalrechten inmiddels aan tien landen verkocht – was op het moment suprême voor even terug in zijn geliefde woonplaats Genua. Anders had hij dit jaar in de voor de gelegenheid vreugdevol uitgedoste hoofdstedelijke Stadsschouwburg zeker geen verstek laten gaan, zo laat hij beslist weten. Of er deze editie nog aanstootgevende zaken waren, wil hij dolgraag horen – op het hem uiteraard ter ore gekomen bruuske en impertinente optreden van Freek de Jonge na, die roemruchte, overjarige komiek die tijdens het zaalprogramma de oratie van de kersverse CPNB-directeur bruut wist te verstoren, door al aan het begin van haar keurig ingestudeerde feestrede op te staan vanuit het geschokte publiek om een felle maar lelijke depositie te declameren omtrent de heer Thierry Baudet, diens duistere overwinningstoespraak en wat hij daarvan wel niet had gevonden. Veel gasten spraken er later schande van. Baudet zelf was er echter niet, maar de reden daarvoor was dat hij dit jaar tot zijn spijt geen gegeerd toegangsbewijs van zijn uitgever had gekregen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap