Spring naar de content
bron: Fashion Nova

Had mijn vrouw maar één zo’n bil, zou Godfried Bomans zeggen

Alexandra Besuijen neemt wekelijks de wereld van mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze: Stringbikini’s, trouw met een Amsterdammer, en de zeewierprinten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen

Bah bikini!

Als het Britse boulevardblad The Sun, de platste krant onder het schijnsel van de zon, een zurig stukje schrijft over een iets te onthullende bikini, noemen wij dat thuis een gotspe. The Sun, die nota bene bekend is geworden met zijn toploze page 3 girls, gaat een beetje de calvinist uithangen – het moet niet veel gekker worden!

De afkeer van de journaliste gold volgens haar vooral de plastic schouderbandjes. Dat was haar veel te veel jaren nul en niet op een goede manier. Toegegeven, de stringbikini’s van Fashion Nova hebben niet veel om het lijf, maar als ik zo’n cartoonesk pinup-figuurtje zou hebben als de modellen die hem showen, zou ik ook niet meer aantrekken dat het meest minimale. Potverdorie, wat een achtenswaardige konten! Had mijn vrouw maar één zo’n bil, zou Godfried Bomans zeggen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Op sociale media werd uiteraard ook behoorlijk wat gal gespuwd. Kleding voor strippers was het, voor meisjes van lichte zeden. Driewerf bah. Toch wel raar: als er ergens een stukje verschijnt over het ‘bikiniklaar’ maken van je lichaam, regent het meteen boze feministisch-correcte reacties dat ‘elk lichaam bikiniklaar is. Gewoon een bikini aantrekken en klaar’. En als een paar rijkelijk bedeelde juffrouwen dat doen, is het ineens seksistisch. Dubbele moraal, anyone?

Bron: Fashion Nova.
bron: Fashion Nova


Trouw een Amsterdammer

Dat veel Amsterdammers klaar zijn met het volkomen uit zijn krachten gegroeide toeristische gebeuren en razend worden van het matineuze geluid van rolkoffertjes, is inmiddels genoegzaam bekend. Je zou zeggen dat men die toeristen met pek en veren de stad uit wenst, maar er zijn ook Amsterdammers die het probleem op een andere manier willen oplossen. Door voor een dag met een toerist te trouwen bijvoorbeeld.
De ‘huwelijksvoltrekking’ vindt plaats in de Pijp, dat al enige decennia hoopvol maar enigszins incorrect het Amsterdamse Quartier Latin wordt genoemd, compleet met tweedehands bruidsjaponnen en plastic bloemen. De huwelijksreis bestaat dan uit een dagje alternatief toerisme in Amsterdam met je Amsterdamse man of vrouw.

Marry an Amsterdammer for the day is onderdeel van de Untourist Movement, dat met allerlei alternatieve uitjes de toerist van de platgetreden paden wil krijgen. Zo kun je gaan plasticvissen in de grachten, weed daten op stadsboerderijen (en dat is dus wieden, niet blowen 😳) en picknicken met hongerige locals. Meer vind je in de onlangs uitgekomen The Untourist Guide.

Dat trouwgedoe vind ik een beetje iets voor bloemenslingers-aan-hun-fietsmeisjes, maar het hele idee is natuurlijk hartstikke schattig en oké. Al zie ik de hordes dronken Britten, stonede Italianen en fotograferende Japanners er nog niet zo snel door verminderen helaas.

Beeld: ANP


3D-zeewierprinten op Texel

Ook een leuk uitje deze zomer is de expositie Texel Art Tour 2019 van S. E. A. (Sea Encounters Art) die de komende drie maanden op diverse locaties de zuidelijke helft van Texel wordt gehouden. Het is een samenwerkingsproject tussen wetenschappers van het N.I.O.Z. (Nederlands Instituut voor Onderzoek naar de Zee) en Nederlandse kunstenaars met als thema, het zal u niet verbazen, de zee in al haar facetten.

Daarvoor werden kunstenaars gekoppeld aan een wetenschapper, die dan samen een onderwerp bepaalden en uitwerkten tot een kunstwerk. Wat mij betreft het meest spectaculaire onderdeel is te zien in het sowieso geweldige juttersmuseum Kaap Skil in Oudeschild: een van zeewier gemaakte 3D-kopie van de uit het Palmhoutwrak opgedoken pronkbeker.

Zeewier zou wel eens een heel betaalbaar en natuurvriendelijk alternatief voor plastic kunnen zijn. Daar zijn al vele onderzoeken naar gedaan en gezien de grote belangstelling voor het 3D-printen, zou het natuurlijk geweldig zijn als een zo makkelijk verkrijgbaar, niet schadelijk product plastic geheel kan vervangen!

Het eerste dat ik zou printen is natuurlijk zo’n scandaleuze minibikini. Met bandjes van zeewier! Daar kan zelfs die moralistische juffrouw van The Sun geen bezwaar tegen hebben…

Bron: Kaap Skil.