Spring naar de content
bron: ANP

Sylvana Simons: ‘Ik kan me zelden herkennen in een kunstwerk’

Sylvana Simons (48) is de oprichter van de politieke partij Bij1 en gemeenteraadslid in Amsterdam. Wat leest, luistert en ziet ze in haar vrije tijd?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Boeken
“Naast mijn bed ligt inmiddels een flinke stapel boeken die ik graag wil lezen, maar waar ik nog niet aan ben toegekomen. Een daarvan is Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Ik heb pas drie bladzijden gelezen, maar ik weet nu al dat ik me erin kan verliezen, omdat het gaat over thema’s die nu heel actueel zijn en het verschillende genres combineert. Een ander boek dat ik heel graag wil lezen, is Fonkelend van woede van de vooraanstaande feministe Soraya Chemaly. Dat is een boek waar al mijn feministische vriendinnen enthousiast over zijn. Het gaat over het frame dat vrouwen vaak opgelegd krijgen als ze zich uitspreken tegen de status quo, het verwijt dat ze boos doen. Chemaly schrijft dat we die vrouwelijke woede juist moeten omarmen en inzetten.

Angie Thomas,
The Hate U Give
Soraya Chemaly,
Fonkelend van woede

“Een van de boeken die de laatste tijd veel indruk op me hebben gemaakt, is The Hate U Give van Angie Thomas. Het is een waargebeurd verhaal over een zestienjarig meisje dat getuige is van de moord op haar beste vriend. Hij wordt door een agent doodgeschoten. Het boek maakte zo veel indruk omdat het perspectief waaruit het is geschreven voor mij zo herkenbaar is; er zijn namelijk weinig boeken geschreven vanuit het perspectief van een zwarte vrouw. Het boek heeft ook een universeel thema, waarmee ik niet wil zeggen dat wij hier dezelfde problematiek hebben als in Amerika, maar etnisch profileren staat ook hier op de agenda. Vorig jaar heb ik de film ook gezien. Ik begon na twee minuten te huilen en dat is niet meer gestopt. De reacties die ik achteraf hoorde, van zowel zwarte mensen als niet-zwarte mensen, is dat het verhaal een perspectief biedt dat ze totaal niet kennen en duidelijk maakt waar je growing up black tegenaan loopt. Ik denk dat literatuur, en kunst in het algemeen, een onmisbaar middel is om de wereld om ons heen te begrijpen. Kunst is in die zin van onschatbare waarde voor een gezonde samenleving.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap