Spring naar de content
bron: Getty Images

De terugkeer van Manson-mania: een roerige zomer in Amerika

Precies een halve eeuw geleden, in 1969, maakte Daan Dijksman kennis met de Verenigde Staten. Dit was een buitengewoon roerige periode in de Amerikaanse geschiedenis, en het jaar dat er gruwelijke moordpartijen plaatsvonden op instigatie van de mysterieuze sekteleider Charles Manson. Het uitbrengen van de nieuwe Tarantino-film Once Upon A Time in Hollywood zal deze zomer ongetwijfeld een nieuwe golf van Manson mania teweegbrengen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Daan Dijksman

Nee, een saaie zomer was het niet, die van het jaar 1969. Inmiddels is het alweer een halve eeuw geleden, vandaar ook dat het jaartal her en der in herinnering wordt geroepen. Vijftig jaar geleden, dat was, realiseer je je nu, nog geen kwarteeuw na de Tweede Wereldoorlog. En dan te bedenken dat we inmiddels alweer 75 jaar van de geallieerde invasie verwijderd zijn. Wat me van de (Duitse) televisie in de jaren tachtig visueel het meeste bijstaat van die oorlog is toch vooral die op Wochenschau-beelden van weleer gebaseerde serie Vor vierzig Jahren.

En dan te bedenken dat we begin juni dit jaar her en der in de media de slachting op het Plein van de Hemelse Vrede herdacht zagen in wat we toen nog ‘Peking’ noemden, want ook alweer dertig jaar geleden. Over een paar maanden – november is het dan alweer – gedenken we de Val van de Berlijnse Muur, want ook alweer vor dreissig Jahren. Het lijkt wel of er tegenwoordig almaar valt terug te blikken. Maar het kan ook een kwestie van perspectief zijn, de blik van de bejaarde babyboomer voor wie er niet veel anders op zit dan omzien. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap