Spring naar de content

Deze talenten gaan de NPO redden

Geroezemoes in de wandelgangen: Matthijs van Nieuwkerk en Eva Jinek zouden eieren voor hun geld kiezen en overstappen naar RTL. Een zoveelste aderlating voor de publieke omroepen, die in 2021 hun derde televisiezender verliezen. ‘Verjongen’ is het adagium van de NPO – maar wie gaat al die jonge kijkers trekken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Nadia Moussaid (35)
De Clairy Polak van haar generatie. Presenteerde een jaar lang moslimtalkshow De Nieuwe Maan in de luwte van het ‘zelfmoordtijdslot van vrijdagmiddag kwart over vier’ – dixit Jeroen Pauw. Bemiddelde glimlachend in een jongerenruzie over de filmpjes van treitervlogger Ismail Ilgun. Op de stoel van Eva Jinek (moest met zwangerschapsverlof) stal ze in vijf weken tijd het hart van het grote publiek. Krijgt volgend jaar een eigen prominente plek, als presentator een cultureel programma dat de brute moord op VPRO Boeken en Vrije Geluiden moet goedmaken. Weet orde te bewaren en houdt haar mening voor zich – ook weleens lekker.

Tim den Besten (32)
VPRO-talent met een schat aan ervaring, een aanstekelijke lach en een neus voor televisiequizzen. Schreef ooit grappen voor tv-zwaargewicht Robert Jensen. Sindsdien is zijn ster rijzende (die van Jensen niet). Maakte ook de spraakmakende documentaire over de vrouw van Wesley Sneijder en heeft nu een eigen interviewprogramma. Mede dankzij zijn grote emotionele betrokkenheid gooit hij hoge ogen om de nieuwe Paul de Leeuw te worden en in de harten van de hardwerkende Nederlander te worden gesloten.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Özcan Akyol (35)
Al jaren te gast op een baaierd aan praatprogramma’s en heeft ook nog verstand van voetbal en literatuur. Kortom: een soort Henk Spaan, maar dan jong en fris en zonder indrukwekkend montuur. Bewees zijn talent voor het maken van televisie met de serie De Neven van Eus. Wordt door de redactie van HP/De Tijd aangedragen om een soort QI te presenteren, maar dan met de vileine scherpte van Akyol. Eerder probeerde allround intellectueel Arthur Japin dat, maar door gebrek aan humor flopte dit.

Tim Hofman (31)
De welwillende en onbaatzuchtige BN’er heeft al een dichtbundel op zijn naam, en zet geheel belangeloos misstanden voor anderen recht in de hitserie #BOOS. Liep daardoor zelfs een zware blessure op aan zijn kaak. Dit zou zomaar de nieuwe Willibrord Frequin kunnen worden: eenzaam strijdend tegen onrecht met op de achtergrond een draaiende camera. Ook verwachten we nog een onthullende roman over zijn worsteling met de roem. Overigens: dat spijkerjasje met schapenwollen voering, daar kun je onderhand wel een stevige bouillon van trekken.

Floris Kortie (33)
Het hulpje van Paul Witteman in diens uurtje klassieke muziek op zondag, Podium Witteman. Een soort Alexander Klöpping maar met een lager Sillicon Valley-gehalte. Heeft de bevlogenheid van professor Robbert Dijkgraaf, de energie van Bart Chabot en het charisma van Jeroen Pauw. Als hij met hetzelfde gemak een BNN-format verkoopt als een Chopin-étude, kan hij vrijwel overal aanschuiven. Moet het nu nog doen met fanmail van hoogbejaarde dames en homoseksuelen-op-leeftijd. Ons advies: stuur hem met rapper Boef gesponsord naar The Bronx voor historisch vijfluik over rap.

Ruben Terlou (34)
Arts zonder grenzen. Waadde door de Yanghtze en doorkruiste het hart van de Volksrepubliek op kosten van de VPRO, want naast een vlotte babbel bleek Terlou een aardig woordje Mandarijn te spreken én te kunnen fotograferen. Sinds de val van Jelle Brandt Corstius (Van Moskou tot Moermansk) en de uitzetting van Thomas Erdbrink (Onze man in Teheran) één van de laatste reizende tv-vertellers met kennis van zaken. Kan Buitenlandse Zaken eindelijk stoppen met die peperdure diplomatieke reizen van Floortje Dessing.

Vivienne van den Assem (35)
Rechtse dierentuinverzorgster van jeugdserie Zoop! Stapte in 2018 over van omroep WNL naar RTL Boulevard. Dat was een vergissing. De actrice wisselde erg vaak soap (Goudkust, Onderweg naar Morgen, Zoop!) dus een terugkeer naar de publieke omroep is voor Vivienne geen probleem. Onze voorspelling: terugkeren aan een talkshowtafel van de publieke omroep met een talkshow waarin-gewoon-alles-gezegd-kan-worden en Mart Smeets haar als een wijze sidekick af en toe van repliek kan dienen.

Emma Wortelboer (22)
We hadden nog nooit van haar gehoord, maar nu is het een groot talent. Met haar legendarische optreden bij het Songfestival in 2019 (gehuld in iets dat op een roze plumeau leek) eclipseerde ze veteraan Cornald Maas.

Sindsdien is Maas de controle over zijn oogappel, het Songfestival, helemaal kwijt. Iedereen wil het gaan presenteren en daar beklaagde Maas zich over. En terecht! Toch zal volgend jaar Emma Wortelboer het Songfestival gaan presenteren – wat een uitstraling en energie!

Onderwerpen