Spring naar de content
bron: Instagram

Meubelloos leven. Een nieuwe trend, maar gezellig is anders

Elke week schrijft Alexandra Besuijen over de laatste mode en trends. Deze week over het totaal overbodige plastic rietje, ijs met wietsmaak en wonen zonder meubels.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen

Donder op met je rietje

WTF is dit nou weer voor onzin? Krijg ik, op het terras van een strandtent nota bene, mijn ijsthee in een flesje met een glas én een rietje! Hoe oud denk je dat ik ben, vijf? Wat moet ik met een rietje, een plastic rietje nog wel? “De gasten willen het,” zei de serveerster bedremmeld, maar dat heb ik altijd zo’n onzin gevonden. Ik wil een lekkere kerel met een palmblad en een string aan mijn tafeltje, maar die krijg ik ook niet. Maar voor kinderen dan? Nergens voor nodig. Vanaf een jaar of twee kunnen ze prima uit een beker drinken en anders neem je maar een flesje van huis mee.

Oké, voor mensen met bepaalde lichamelijke tekortkomingen en zieken die plat moeten liggen zijn rietjes onontbeerlijk, maar dat is maar een klein percentage. En voor milkshakes en slobberijs zijn papieren rietjes prima te doen. Er zijn ook duurzame, afwasbare rietjes te koop van bamboe, glas en staal voor de mensen die echt niet zonder kunnen, al moet je met die laatste wel oppassen …😳

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Natuurlijk zijn er mensen die denken dat de plastic soep een hoax is, maar dat zijn frisdrankproducenten, supermarkteigenaren en VVD’ers, dus die hoeven we niet serieus te nemen. Loop anders maar eens een paar uur langs het Noordzeestrand met een vuilniszak. Aan een zak zul je niet genoeg hebben. Nee, niet in de zomer wanneer sommige tokkiebadgasten alles achter hun dikke reet laten liggen – op een winterse dag vind je al onvoorstelbare hoeveelheden aangespoelde plastic shit.

Gelukkig wordt er vanaf volgend jaar statiegeld geheven op kleine plastic flesjes (nou de blikjes nog, Stientje!) en zijn er ook productontwerpers die aan oplossingen werken.

Zo bedacht designstudente Mi Zhou van het Londense  College Of Arts Central Saint Martins, zeepdispensers die zelf van plantaardige zeep gemaakt zijn, bedekt met een laagje bijenwas. Als de flesjes leeg zijn kun je ze droog bewaren als designobject, of zelf weer tot zeep maken en zodoende tot het allerlaatst benutten. Dat kan natuurlijk met veel meer verpakkingen. Mooi.

O ja: aan die asociale proseccoyups die zo leuk in het park gaan picknicken met hun retro picknickkleedjes en vlaggetjesslingers: als de prullenbakken in het park vol zijn, NEEM DIE TROEP MEE NAAR HUIS! Je hebt het zelf meegenomen, ruim het dan ook zelf op.

Wietijs

Tegenwoordig kun je geen kwaal of ziekte meer hebben, of iemand raadt je wel wietolie aan. Kiespijn? Wietolie. Griep? Wietolie. Schurft? Wietolie. Kanker? Wietolie. Yeah right. Misschien dat het in bepaalde gevallen helpt, maar het lijkt tegenwoordig wel Haarlemmerolie: overal goed voor. Geef mij maar een ijsje!

O wacht….daar zit binnenkort ook al wietolie in! Als de makers van Ben en Jerry’s hun zin krijgen en cbd-olie wordt gelegaliseerd in Amerika, komen ze met hun ‘cannabisijs’ op de markt. Waar je overigens niet stoned van wordt, want daar heb je thc voor nodig en dat zal niet zo gauw worden toegestaan. Het nut van dat ijs ontgaat me dus een beetje – een lekkere joint met een bolletje (ijs) toe ligt meer voor de hand.

Bron: Ben & Jerry’s.

Meubelvrij wonen

Je zou het niet zeggen als je regelmatig op Funda surft of door nieuwbouwwijken naar     binnen loopt te loeren, maar je schijnt ook te kunnen wonen zónder die grijze hoekbank der samenleving. Al behoort dat ding inmiddels tot het standaardinterieur, er zijn mensen die hem de deur uit hebben gedaan om sofaloos door het leven te gaan. En eettafelloos, fauteuillloos, wandmeubelloos en zelfs ledikantloos. Wat de…?!

Het is een nieuwe trend, meubelloos leven. Check #furniturefree op Instagram maar eens.

Maar maar maar waaróm? Waarom zou je je lekkere plofbank wegdoen en op een kussen op het karpet gaan zitten? Dat is toch niet comfortabel? Toch wel, menen de adepten. Het zou beter voor je lichaam zijn, omdat je spieren meer moeten werken, en ook beter voor je geest wegens minimale clutter. Hmmmmm…..

Sommigen doen het om die reden, anderen omdat ze erg klein behuisd zijn, weer anderen zodat de kinderen meer ruimte hebben om te ravotten (lees: rondstampen en herrie maken). En het moet gezegd, in sommige gevallen ziet het er prachtig    rustgevend en gelikt uit en zou je er zo willen wonen. Maar meestal is het een ongezellig zooitje, met kussens en lage tafeltjes waaraan je op je knieën moet eten. Met de boeken – als die er al zijn – opgestapeld langs de muur en de kleding in plastic kratten. Gezellig is anders. 

     

Onderwerpen