Spring naar de content
bron: Anouk O'Leary

Dit zijn de verborgen gevolgen van festivaldrugs

In een interview met De Telegraaf vertelde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid deze week dat hij het aantal festivals – intussen zo’n 1100 per jaar – wil terugdringen in de strijd tegen drugscriminaliteit. Handhaven door de politie is op zo’n schaal niet meer mogelijk, meent de minister. Maar hoe schadelijk zijn die partydrugs nou eigenlijk voor de samenleving? En helpt het om een beroep te doen op de gebruikers zelf?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva de Koeijer

Nergens in Europa is er zoveel van xtc-component mdma in het rioolwater aangetroffen als in Amsterdam en Utrecht. Dat bleek dit jaar uit cijfers van een grootschalig onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd door instituut KWR. Het aantal drugsafvaldumpingen neemt toe: in 2014 159 dumpingen, in 2017 al 206. Resultaat van de gedumpte chemicaliën is duur opruimwerk, maar ook het afsterven van gewassen en dieren op de dumplocatie. Boswachters, zoals Erik de Jonge, kijken met lede ogen toe. In mei vorig jaar sprak hij in tweetvorm de drugsafnemers dus maar direct toe.

https://twitter.com/BoswachterEdJ/status/994756477217837057

De drugshandel in Nederland, die ondertussen al negentien miljard euro per jaar waard is, zorgt daarnaast voor ernstige bedreigingen aan het adres van burgemeesters en ambtenaren en een toenemend aantal liquidaties en vergismoorden. Ernstige ondermijning van onze samenleving, vindt minister Grapperhaus. En reden te meer om honderd miljoen euro extra te investeren in het tegengaan van deze criminaliteit. Het leed dat de productieketen van bijvoorbeeld cocaïne veroorzaakt is wat verder van huis, maar knaagt ook aan het geweten. Cocaïneproductie zorgt bijvoorbeeld voor uitbuiting, corruptie, vervuiling en het kappen van oeroude bossen, om nog maar te zwijgen van geweldplegingen en liquidaties. Begin dit jaar was de boodschap van Wilbert Paulissen, voormalig hoofd van de landelijke recherche en huidig politiechef in Oost-Brabant, dan ook gericht aan de consument: wie cocaïne snuift, helpt de criminaliteit.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap