Spring naar de content

Kindermishandeling en andere fabeltjes over Nederland

In een twijfelachtige reportage giet The New York Times een griezelig sausje over de oerhollandse traditie dropping. Wéér een deukje in het landsimago.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebastian Proos

Zondag schreef The New York Times over het Nederlandse fenomeen dropping, waarbij kinderen op een onbekende plek worden achtergelaten om de weg naar huis terug te vinden. De Amerikaanse krant deed het lijken alsof de kinderen compleet aan hun lot overgelaten worden. Verbijstering alom in de Nederlandse pers. Dat kennen we ergens van.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zelfdodingsgezwets
SGP’er Kees van der Staaij beweerde in 2017 in de Wall Street Journal dat de Nederlandse dokters actief mensen het leven ontnemen en dat er aan een zelfdodingspil gewerkt wordt. Er zou zelfs een vrouw geëuthanaseerd zijn enkel omdat ze ‘huppakee weg’ zei. Dit bleken beiden selectieve en onjuiste weergaven van de werkelijkheid, aangezien de vrouw al eerder aangegeven had haar leven te willen beëindigen.

Sterke schaatsverhalen
Amerikaanse nieuwszender NBC wilde tijdens de winterspelen van 2018 weleens weten waarom de Nederlanders zo goed zijn in schaatsen. Volgens NBC komt dit omdat wij hier overal naartoe schaatsen, als we forenzen naar ons werk en dat we tegen elkaar racen op de grachten. Ter verduidelijking: de laatste Elfstedentocht was in 1997. Ook dit verhaal verbannen we naar het rijk der fabelen.

Op de brandstapel
Pete Hoekstra, Amerikaanse ambassadeur in Nederland, beweerde in 2015 dat er naast auto’s ook met regelmaat politici in brand worden gestoken. Nederlanders hadden al meteen door dat er een luchtje aan dit verhaal zat. Toen Hoekstra vervolgens door Nederlandse journalisten stevig werd ondervraagd gaf deze schoorvoetend toe dat dit ‘fake news’ was.

Polygame prietpraat
FOX News beweerde in 2006 dat het in Nederland mogelijk is om met meerdere mensen tegelijk te trouwen. Dit is nooit legaal geweest in ons land. U kunt hier zelfs vier jaar celstraf of een boete van €20.500 voor krijgen. Maar de waarheid mag natuurlijk niet in de weg staan van een leuk nieuwsitem.

Gelieg over gedogen
Bill O’Reilly, presentator bij diezelfde FOX News beweerde in 2008 dat het gedoogbeleid in Nederland totaal uit de hand was gelopen en dat criminele bendes hier de dienst uitmaken. Het moordcijfer zou volgens FOX nog hoger in Nederland zijn dan in de V.S. Dit is natuurlijk je reinste flauwekul. Het moordcijfer in de V.S. was destijds 4,5 procent hoger dan in Nederland.
FOX News en feitelijkheid, het blijft een lastig huwelijk.