Spring naar de content
bron: ANP

De symbiotische relatie tussen Kanye West en Donald Trump

Hoe een onwaarschijnlijke vriendschap opbloeide tussen twee tegenpolen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebastian Proos

De arrestatie van New Yorkse rapper A$AP Rocky in Zweden afgelopen juni heeft de hoogste burelen van de Amerikaanse politiek bereikt; president Trump heeft namelijk met de Zweedse premier getelefoneerd en zich vervolgens op Twitter negatief uitgelaten over de koppigheid van het Scandinavische land om voor Rocky geen uitzondering te maken. Trump staat niet bekend om zijn bezorgdheid om het lot van zijn zwarte landgenoten, waarom in dit geval wel?

Sleutelfiguur en instigator van deze politieke rel is de rapper Kanye West (42), bekend om hits als Golddigger en Stronger, maar eveneens om zijn impulsiviteit en gebrek aan nuance en subtiliteit. Zo werd hij in 2009 unaniem veroordeeld voor het verstoren van de MTV Video Music Awards, hij vond het namelijk onterecht dat Taylor Swift had gewonnen en niet Beyoncé. West en zijn vrouw, reality-tv-superster Kim Kardashian, zijn niet de minsten in de Amerikaanse entertainmentindustrie en draaien al een tijdje mee. West heeft voor zijn trademark Yeezy sneakers een deal met Adidas ter waarde van 1.5 miljard dollar, en zijn vrouw Kim heeft meer Instagram-volgers (144.7 miljoen) dan er inwoners van Rusland zijn (133 miljoen).

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

West liet tijdens een concert in 2016 al weten dat hij de kandidatuur van Trump steunde en heeft sindsdien een vriendschap met hem ontwikkeld. De rapper gebruikt vanaf het begin zijn vriendschap met Trump om kwesties die voor hem belangrijk zijn naar voren te brengen. Zo heeft hij het gehad over hervorming van het strafrechtsysteem in de V.S, baankansen voor zwarte Amerikanen, racisme en het wapengeweld in zijn thuisstad Chicago. De rapper heeft er een ander voordeel aan om op deze manier aandacht te vergaren; hij is met zijn 42 jaar een nestor in de rapgame, een leeftijd waar je als rapper eigenlijk al aan pensioen toe bent. Om het merk Kanye sterk te houden, moet hij op inventieve wijze zichzelf in de spotlights houden. Dat lukt hem met deze controversiële politieke relatie erg goed.

Overigens is Kanye’s openlijke steun en aanprijzing van de huidige president hem niet in dank afgenomen door sommige van zijn collega’s. Zo schaamt de rapper T.I. zich dat hij ooit met West heeft samengewerkt en vindt 50 Cent dat West zich als een gewillige huisslaaf gedraagt. West’s bizarre uitspraken over de slavernij hebben daarbij niet geholpen. Zo opperde Kanye dat 400 jaar lang in slavernij leven een keuze was en dat het dertiende amendement geschrapt moet worden, waardoor slavernij weer legaal zou worden.

De vrouw van West, Kim Kardashian West, gebruikt haar invloed ook om sociale kwesties aan te pakken. Zo heeft haar gelobby bij de president clementie opgeleverd voor een zwarte vrouw die  levenslang vastzat voor drugssmokkel. Kim is daarna een campagne begonnen om andere gevangenen die zware straffen uitzitten voor drugsdelicten vrij te krijgen.

Maar Trump heeft ook voordelen bij deze vriendschap. Hij staat namelijk niet bekend als de grootste vriend van de zwarte gemeenschap, of van andere minderheden in de V.S. Toch lijkt dit niet te deren voor de vriendschap tussen Trump en Kanye West. Geheel volgens het cliché kunnen Trump en zijn aanhangers nu zeggen dat hij geen racist is omdat hij een zwarte vriend heeft.

Daarnaast werken warme relaties met popsterren als Kanye West en Kim Kardashian uitstekend om het merk Trump bij jongere en zwarte potentiële kiezers aan de man te brengen. Tijdens de verkiezingen van 2016 stemde slechts 36 procent van de kiezers tussen 18 en 29 op Trump, en  slechts 8 procent van de zwarte Amerikanen. Trump weet dus dat hij veel te winnen heeft bij deze bevolkingsgroepen, en daarvoor kan hij de steun van ‘Kimye’ goed gebruiken.

Het heeft Trump waarschijnlijk ook mede gemotiveerd om de zaak van A$AP Rocky op te pakken. Toen de Zweedse premier Löfven Trump liet weten dat A$AP Rocky geen voorkeursbehandeling zou krijgen, tweette Trump dat Löfven de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten heeft laten vallen. Het is maar de vraag of deze doorzichtige pogingen tot appelleren van de zwarte gemeenschap het effect zal hebben waar Trump op hoopt. In ieder geval genieten West en Trump van een symbiotische relatie die hen beiden veel aandacht en publiciteit oplevert.