Spring naar de content
bron: Warner Bros

Waar blijven de grote Nederlandse geëngageerde films?

Blinded by the Light is geen film voor cynici. Het is een onvervalst multicultureel sprookje waar elke vorm van zwartgalligheid in ontbreekt. Een idee voor Nederlandse filmmakers?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico van den Berg

Terwijl het zich toch afspeelt in het grimmige Engeland van de eighties, waar Thatcher het land tot op het bot verdeelde. Regisseur Gurinder Chadha, die eerder de feelgood-film Bend It Like Beckham maakte, heeft met Blinded by the Light een opgewekt Pakistaans familiedrama in elkaar gedraaid. Met in de hoofdrol de discografie van Bruce Springsteen. Born in the USA, maar dan in een troosteloze buitenwijk van Londen.

Met Blinded by the Light heeft filmmaker Gurinder Chadha een soort protestfilm willen maken, helemaal in de geest van de geëngageerde teksten van Bruce Springsteen. De setting is het wat saaie Luton, net buiten Londen. Tegenwoordig kennen we het vooral van het vliegveld met de talloze low-cost vluchten, maar in de film is het de plek waar Javed, een jongen van Pakistaanse afkomst, eind jaren tachtig opgroeit. Javed heeft ambitie om schrijver en dichter te worden, maar zijn vader vindt deze plannen veel te wild. Maar net als de jonge dichter op het punt staat om zijn schrijversambitie op te geven, hoort hij voor het eerst de muziek van Bruce Springsteen. Javed luisterde eerst vooral naar onvervalste synthesizermuziek van bijvoorbeeld de Pet Shop Boys, maar na het horen van wat nummers van ‘The Boss’ is hij helemaal bekeerd: voortaan is dat zijn held.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee
Blinded by the light
bron: Warner Bros

Gedurende de film, als de muziekbibliotheek van Springsteen steeds verder over ons heen golft, zien we hoe de strenge vader steeds verder komt te staan van zijn zoon, hoe Javeds liefdesleven opbloeit door de inspirerende teksten van Springsteen en hoe hij zich weinig lijkt aan te trekken van het openlijke racisme om hem heen. Het is een klassiek verhaal van een kind uit de lagere klassen die zichzelf naar boven trekt met hulp van iemand anders, ook al is die persoon een Amerikaanse zanger die vooral zingt over het arbeidersbestaan in de VS.

Films met dit thema zijn een genre op zich in Groot-Britannië. Een paar maanden geleden ging hier nog het Britse Yesterday van Danny Boyle (bekend van Trainspotting) in première, over een jonge zanger van Indiase afkomst die zijn mislukte zangcarrière gered ziet worden door de muziek van The Beatles. Het lijkt een gouden formule: strooi met bekende popmuziek in een film, maak de band of artiest meteen ook tot het hoofdonderwerp en klaar ben je. Zo hadden we naast Yesterday recent nog Rocketman over Elton John, A Star is Born met Lady Gaga en Bohemian Rhapsody, waarbij we net als in Blinded by the Light een Pakistaanse jongen (Freddie Mercury) zien worstelen met zijn afkomst en identiteit. Muziek als roeping en als horizon om om de sociale ladder omhoog te klimmen; dat gaat erin als zoete koek, vooral in landen als de Verenigde Staten en het VK waar nog altijd een stevige klassensamenleving bestaat.

Het zet je wel aan het denken waarom dit soort films in Nederland niet tot nauwelijks gemaakt worden. Waarom kan hier geen grote publieksfilm in de bioscoop draaien over een Surinamer die in de jaren tachtig in Amsterdam woont en fan is van Bob Dylan? Het is met het huidige sociale en politieke klimaat haast ondenkbaar dat een film als Blinded by the Light, die terugkijkt op raciale spanningen van vroeger en tegelijk ook een multicultureel visioen voor nu laat zien, in Nederland voor een groot publiek wordt gemaakt. Een filmmaker mag hier wel een geëngageerd verhaal laten horen, maar dan vooral in een kleine arthouseproductie.

Blinded by the light
bron: Warner Bros

Blinded by the Light is verre van perfect. Het is een suikertaart zonder rauw realisme, waarbij net als in een musical of sprookje een universele boodschap wordt uitgedragen: “Jaag je dromen na, maar verloochen je afkomst niet.” Je tandglazuur moet wel tegen zoveel zoetheid bestand zijn, maar tegelijk is het ook een warm bad waar het af en toe ook heerlijk liggen in is. Alleen mist het de energie van A Star is Born en het surreële van YesterdayBlinded by the Light is een goed voorbeeld van een degelijk gemaakte formulefilm. Benieuwd welke Nederlandse filmmaker het aandurft om deze formule eens in Nederland uit te proberen.

Blinded by the Light draait vanaf vandaag (donderdag 22 augustus 2019) in de Nederlandse bioscopen.

Onderwerpen