Spring naar de content
bron: Corbino

Marcel van Roosmalen: ‘Arnhemmers vieren het slachtofferschap’

75 jaar geleden vond rond de Rijn de omvangrijke Slag om Arnhem plaats. We spreken voor Even bellen met... Marcel van Roosmalen. De geboren Arnhemmer, schrijver-columnist en beroepspessimist, die bij de herdenking aanwezig zal zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva de Koeijer

U noemde Arnhem eens een opportunistisch soort Primark. Bent u nog welkom daar?
“Ik geef veel af op Arnhem, maar altijd met bewondering. Ik ben vooral van plan naar die herdenking te gaan omdat ik het voorwoord schreef bij een boekje over fotograaf Pieter de Booys. Hij heeft in de oorlog, vanonder de vensterbank, vastgelegd hoe Arnhem werd leeggeplunderd na een evacuatie.”

U heeft een haat-liefdeverhouding met de stad.
“Meer liefde dan haat hoor. Ik kan Arnhemmers gewoon niet altijd serieus nemen. Tegelijkertijd ben ik voor een groot deel zoals zij zijn. Het negativisme, het gevoel voor humor, het niet meelachen met anderen en dingen per definitie niet leuk vinden. Het zijn bijzondere mensen, in al hun onvermogen.” Er klinkt een luide piep. Een meisjesgil. “Als het begint te piepen, loslaten! Sorry, ik moet af en toe mijn twee dochters corrigeren. We hebben jonge poesjes en als ik niets doe, dan leven ze straks niet meer. Jongens, voorzichtig! Laat het poesje maar even los. Los!”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap