Spring naar de content
bron: Twitter

Operette: de vrienden van Jort Kelder en Thierry Baudet

De vriendenclub van Jort Kelder komt jaarlijks bijeen in Kelders buitenhuis op Terschelling. De ‘Texiteers’ noemen ze zichzelf. Prominente leden: Thierry Baudet, Joost Eerdmans en pakkenkoning Fokke de Jong van Suitsupply. In 2018 reist het gezelschap per privéjet af naar het kasteel van zakenman Paul Veenhuijzen in Schotland. Gekleed in ‘operettepakjes’- aldus Jort bij Jinek – debatteren de vrienden over wetenschap en maatschappij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Thierry Baudet vliegt in 2017 op kosten van een Amsterdamse zakenman naar Ibiza voor wat onschuldig vertier in Club Lio, een exclusieve en kostbare nachtclub op Ibiza. Een fles champagne kost daar vele honderden euro’s, maar ach, wie het hele jaar de elite bestrijdt, heeft wel recht op een verzetje. 

Na een nacht stevig te hebben gefeest, zet de electorale magneet Baudet diezelfde dag nog – wederom op privévleugels gedragen – koers naar zijn politieke basis. Maastricht om precies te zijn, waar de leider van Forum zijn volgende aanval op de politieke elite heeft gepland tijdens een bijeenkomst met zijn trouwe fans in Hotel De L’Empereur.

En daar blijft het niet bij. Een jaar later, in april 2018, vliegt FvD-leider Baudet opnieuw met de privéjet van de pakkenkoning uit Amsterdam. Dit keer is de bestemming het Schotse Earlshall Castle, dat eigendom is van de Nederlander Paul Veenhuijzen. 

Aan boord is ook een andere prominente bestrijder van alles wat ruikt naar nepotisme of vriendjespolitiek. Het betreft de loco-burgemeester van Rotterdam, Joost Eerdmans.

Deze oud-politicus van de LPF, nu actief in de gemeentepolitiek voor Leefbaar Rotterdam, brandt van ambitie. Eerdmans ziet iedere nieuwe politieke beweging – en dus ook Baudets FvD – als de volgende ijsschots op weg naar het ministerschap. 

Eerdmans ziet iedere nieuwe politieke beweging als de volgende ijsschots op weg naar het ministerschap. 

En zo vliegen Eerdmans en Forums rising star Baudet, samen met Buitenhof-journalist en connaisseur van de goede smaak, Jort Kelder, in het kader van hun ‘vriendengroep’ naar het kasteel van mede-Texiteer Paul Veenhuijzen in de Schotse hooglanden.

En net als Baudet, die zijn reisjes met de privéjet op kosten van de zakenman niet meldt aan de Tweede Kamer (ten onrechte zo laat Kamervoorzitter Arib vorige week weten) vertelt ook wethouder en loco-burgemeester Joost Eerdmans niets aan het College van B&W in Rotterdam over het ‘exorbitante’ weekendje weg in het Schotse kasteel per privévliegtuig.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wanneer de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb – de inmiddels oud-wethouder – Eerdmans vorige week naar aanleiding van onze vragen over de kwestie om opheldering vraagt, antwoordt deze dat het om een privéreisje ging.

De woordvoerder van Aboutaleb: “De burgemeester gaat ervan uit dat de oud-wethouder hem een volledig verhaal vertelt. Wanneer het om een privékwestie gaat, heeft de burgemeester daar geen oordeel over.”

En ook: “De gemeente Rotterdam heeft geen geschenkenregister zoals de Tweede Kamer dat heeft waar Kamerleden zelf verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van geschenken die ze ontvangen hebben.”

De burgemeester gaat ervan uit dat de oud-wethouder hem een volledig verhaal vertelt. Wanneer het om een privékwestie gaat, heeft de burgemeester daar geen oordeel over.

Woordvoerder burgemeester Ahmed Aboutaleb

Op de nationale televisie laat de spil van de per zakenjet vliegende Texiteers, journalist Jort Kelder zich evenmin onbetuigd. Bij Jinek zegt hij – ogenschijnlijk ongemakkelijk – weinig te begrijpen van alle ophef.

Want, wat is er mis met een vriendenclub die bestaat uit wetenschappers, intellectuelen en politici van links tot rechts, die in Schotland bijeenkomen als ‘spin-off’ van de jaarlijkse bezoekjes aan zijn huis op Terschelling?

De journalist die daar vragen over stelt is niet goed wijs. Het is gewoon een vriendenclub. En ja, we lopen rond in rare ‘operettepakjes’. Nou en?

Aldus Jort. 

Daarom maar een vraagje aan de VPRO van het interviewprogramma Buitenhof. Kan Jort Kelder eigenlijk nog wel politieke Texiteers als Baudet en Eerdmans het vuur aan de schenen leggen? Of worden zijn interviews toneelstukjes? Zeker als journalist Kelder kennis heeft over verzwegen uitspattingen van prominente politici op Ibiza of in een Schots kasteel?

Jort Kelder ‘voldoet geheel aan de geldende journalistieke kwaliteitsnormen’, antwoordt de hoofdredactie in een schriftelijke reactie op onze vragen:

“De VPRO ziet geen samenhang tussen de werkzaamheden van Jort Kelder als presentator van Buitenhof en zijn andere werkzaamheden. Kelder presenteert Buitenhof sinds september 2018, een programma dat naar de geldende journalistieke kwaliteitsnormen wordt gemaakt. Jort Kelder voldoet daar geheel aan en we zijn zeer tevreden over de wijze waarop hij zijn rol bij Buitenhof invult.”

Zo heurt het kennelijk bij Buitenhof, waar operettepakjes, verzwegen vluchtjes met een privéjet en een bezoekje aan een dure nachtclub op Ibiza met een zelfverklaard kandidaat-premier dus gewoon zijn toegestaan. Goed dat de kijker dit nu weet.

Volg Ton F. van Dijk ook op Twitter: @tonfvandijk