Spring naar de content
bron: ANP/KIPPA/ROBERT VOS

De psyche van Robert Oey

De bekende psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema leggen wekelijks een persoon op de sofa die met zijn opmerkelijke gedrag of uitspraken het (wereld)nieuws heeft gehaald. Vandaag: Robert Oey (27 augustus 1966), filmmaker en partner van burgemeester Femke Halsema.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bram Bakker & Esther van Fenema

Esther: “In de affaire Halsema spelen een aantal interessante gezinsthema’s. Mijn aandacht werd vooral getrokken door de rol van echtgenoot Robert Oey. Hij is ‘de man van’ en brengt zijn succesvolle echtgenote ernstig in de problemen door een illegaal wapen in huis te hebben. Ik ben vooral benieuwd hoe hij diep van binnen omgaat met de roem en de macht van zijn bekende echtgenote. Binnen een relatie moet er altijd sprake zijn van een zeker machtsevenwicht, anders gaat een van beiden vroeg of laat muiten.

Robert Oey staat al jaren in de schaduw van zijn Femke.

“In de spreekkamer kost het soms tijd om de machtsverhouding tussen twee echtelieden op tafel te krijgen. De eerste reflex is meestal politiek correct ‘ik vind het juist alleen maar leuk dat mijn partner zo succesvol is. Jaloers, ik? Nee hoor’. Pas in de loop van een gesprek lukt het mensen om toe te geven dat ze het helemaal niet altijd fijn vinden en soms enorm kunnen worstelen met hun eigen onzekerheid door het succes van de ander. Robert Oey staat al jaren in de schaduw van zijn Femke, maar is nu voorpaginanieuws door zijn illegale pistool. Als psychiater kan je alleen maar smullen van zoveel agressieve symboliek. Het interview in de NRC was natuurlijk strak geregisseerd, maar toch viel op dat Oey vooral inzet op zijn impulsiviteit, inclusief pittig taalgebruik: ‘ze zal me wel een paardenlul vinden’. Ik vroeg me af of hij dat misschien juist wel hoopt als ‘man van’?

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

“Al met al had Freud toch gelijk: Eros en Thanatos kan je maar beter serieus nemen.”

Bram: “Ergens in een eerder interview, los van de affaire met vrouw en zoonlief, las ik dat Oey een ingewikkelde relatie had met zijn vader. Die van mij zou zeggen: ‘Als je geschoren wordt moet je stil zitten’ of ‘Niet wrijven in een vlek’. Niet besteed aan deze meneer, die eens even lekker leegloopt tegen de NRC. Dat moet toch ook iets zeggen over zijn levensgeschiedenis, of denk ik nu te Freudiaans? In een café ook nog, dat vond ik wel een saillant detail. En dan nog expliciet melden dat hij met de krant al meer heeft besproken dan met zijn partner… Daar scoor je geen punten mee in de huiselijke kring, lijkt me.

Oey wil vooral níét geconfronteerd worden met de publieke functie van zijn vrouw.

“Vroeger zou je hier een indicatie stellen voor inzichtgevende psychotherapie, op voorwaarde dat er sprake is van enige lijdensdruk bij de persoon in kwestie. Maar daar lijkt ook geen sprake van te zijn bij Oey, die vooral níét geconfronteerd wil worden met de publieke functie van zijn vrouw. Die haar uiterste best doet werk en privé te scheiden, maar haar zoon wel laat bijstaan door mr. Plasman, een van de bekendste advocaten van het land. Betalen Halsema en Oey hem de hoofdprijs, of betreft het hier een vriendendienst? Daar horen we Oey dan helaas weer niet over. Je kunt gefrustreerd blijven uithalen naar De Telegraaf als oorzaak van alle ellende, maar uit betrouwbaar psychologisch onderzoek blijkt dat je beter kunt focussen op je eigen aandeel. Wie je ook bent, en wat je functie ook is, burgemeester of ‘partner van’.”